Dir adéu al canvi d'hora sembla cada vegada més a prop. El Parlament Europeu ha donat suport aquest dimarts a acabar amb el canvi d’hora estacional a la UE a partir del 2021 i permetre a cada país escollir si vol mantenir durant tot l'any l’horari d’estiu o el d’hivern. Així, els socis europeus que prefereixin l'horari d'estiu canviarien per última vegada el rellotge al març del 2021, mentre que els que prefereixin el d'hivern ho haurien de fer a l'octubre del 2021.
Amb 410 vots a favor, 192 en contra i 51 abstencions, els eurodiputats han aprovat el text de la Comissió Europea, però opten per retardar l'aplicació d'aquest canvi horari fins al 2021 en comptes d'aquest mateix any, que és quan proposava la Comissió.
La decisió de l'Eurocambra arriba just quatre dies abans que, la matinada de dissabte a diumenge, els països de la UE hagin de procedir a un nou canvi d'hora, per adoptar l'horari d'estiu fins al proper mes d'octubre.
Preocupació pel mercat interior
L'hemicicle ha demanat que els Estats membres i la Comissió es coordinin per garantir que l'aplicació de l'horari d'estiu a uns països i el d’hivern en uns altres no perjudiqui el funcionament del mercat interior. El text aprovat pel ple indica que si la Comissió conclou que el desfasament pot afectar significativament i de forma permanent el mercat interior, podrà proposar retardar la data d'aplicació de la directiva un màxim d'un any.
Després de la votació, el Parlament Europeu està preparat per emprendre les negociacions amb els ministres de la UE sobre el contingut final de la directiva. El Consell Europeu encara no ha fixat una posició comuna, per això el dossier es traslladarà al proper Parlament, que sorgirà de les eleccions del 26 de maig.
El febrer de 2018 el Parlament va demanar a la Comissió que avalués la conveniència de mantenir el canvi d'horari i que, en funció de les seves conclusions, proposés una revisió de la directiva vigent. La Comissió així ho va fer: en total, 4,6 milions de respostes, el 84% favorables a suprimir el canvi. Aleshores, va presentar una proposta legislativa.
El Parlament i el Consell, com a figures colegisladores, s'han de posar d'acord perquè el text pugui entrar en vigor. La UE va unificar el procediment del canvi d'hora el 1980. D'acord amb la norma vigent, els països han de canviar a l'horari d'estiu l'últim diumenge de març i tornar a l'horari estàndard l'últim diumenge d'octubre.
El Parlament Europeu vota acabar amb el canvi d'hora d'aquí dos anys
La cambra ha autoritzat permetre a cada estat membre escollir si vol mantenir l’horari d’estiu o el d’hivern a partir del 2021
ARA A PORTADA
Publicat el 26 de març de 2019 a les 22:08
Et pot interessar
-
Societat Solsona acull la subhasta de 15.000 tones de fusta dels boscos públics de Catalunya
-
Societat Territori de Masies organitza la 1a Festa de la Coberta amb una jornada de poesia, arts visuals i cereal
-
Societat Sant Llorenç de Morunys viurà una vetllada dedicada al Mètal
-
Societat La Diputació subvencionarà activitats de Càritas Diocesana de Solsona de les anualitats 2025-2028 per un valor de 93.455 euros
-
Societat La Colla Gegantera del Carnaval de Solsona torna a recuperar la Trobada de Gegantons
-
Societat La Festa Major de Sant Esteve d'Olius estrena caminada nocturna