La gastronomia tradicional i creativa, eix de la Fira de Nadal de Riner

L’alcalde, Joan Solà, diu que la fira pretén promocionar els micropobles, estimular l’economia local i donar a conèixer la Casa Gran del Miracle

  • Preparant l'escatxiruta
Publicat el 06 de desembre de 2024 a les 21:17
Actualitzat el 06 de desembre de 2024 a les 21:20

Centenars de visitants del Solsonès, d’altres comarques lleidatanes i també de la Catalunya Central han passat aquest divendres, malgrat la boira persistent, per la Fira de Nadal de Riner, esdeveniment que ha tingut lloc a la Casa Gran del Miracle amb una protagonista força destacat, la gastronomia, en les seves vessants tradicional i creativa. La fira ha acollit en aquesta 4a edició un total de 24 paradistes procedents de micropobles de les demarcacions de Lleida, Barcelona i Tarragona.

Xerrada
Xerrada de la investigadora Glòria Tous

La gastronomia tradicional ha tingut en els seus màxims exponents en la degustació d’una menja popular, l’escatxiruta, i d’una altra d’origen litúrgic, les neules. El visitants han pogut degustar o endur-se a casa racions d’escatxiruta, una mena d’escudella típica del municipi elaborada amb pollastres, pernil, careta de porc, botifarra negra, cols, patates, ceba, pastanaga, arròs, fideus, carabassa, mongetes i cigrons. D’altra banda, els assistents a la xerrada de la investigadora Glòria Tous sobre la història de les neules, en el seu origen una variant dolça de l’hòstia, han provat neules artesanes fetes segons la tradició i amb ingredients tradicionals, acompanyades de mistela.

L'alcalde de Riner amb el xef Matheu
L'alcalde de Riner amb el xef Matheu Blanch

En l’apartat gastronòmic creatiu, el xef Matheu Blanch ha conduït un showcooking  en el qual ha presentat “El Rusc de Nadal de Riner”, una adaptació del joc de dames en la qual les peces són dolços de xocolata negra i blanca i en la que els jugadors han de “menjar-se”, figuradament i literalment, les fitxes del contrincant. En el decurs de la presentació dues persones del públic han fet una demostració-degustació pràctica i el cuiner lleidatà ha explicat també als assistents com elaborar trufes per reposar les que els jugadors es mengin.

Demostració degustació pràctica
Demostració degustació pràctica

Exposicions de postals de nadal i del Riner medieval

Entre els atractius d’aquesta edició podem citar dues mostres. En primer lloc, una exposició de 300 postals de Nadal creada especialment per a la fira, que van de l’any 1934 a l’actualitat, aportades per veïns i veïnes del municipi i per la col·leccionista Goretti Vila Pujol. A més a més, la Casa Gran alberga des del mes de juny l’exposició “Temps de Torres”, que recull uns 120 objectes antics relacionats majoritàriament amb la història del municipi i de la comarca del Solsonès.

Mostra d'oficis antics
Mostra d'oficis antics

La gamma de productes alimentaris presents a la fira, alguns dels quals de Riner, ha inclòs productes de proximitat (formatges, embotits, trumfos del Solsonès, llegums, oli, pa, coques, neules, mel, fruita dolça i fruits secs, infusions, sake del Pirineu, vins, licors i cerveses, entre altres) i també de tipus artesanal (decoracions nadalenques, cistelleria, creacions de patchwork), així com llibres infantils i per a adults. 

Fira de productes de proximitat
Fira de productes de proximitat

Objectius de la fira

L’alcalde de Riner, Joan Solà, considera assolits els objectius de la fira, això és, aportar una plataforma per promocionar els petits productors dels micropobles de Catalunya, contribuir a estimular l’economia local “gràcies a la presència de visitants de la zona però també de fora que fan despesa al municipi en els àmbits del comerç i la restauració” i, a més a més, organitzar un esdeveniment festiu per als veïns i veïnes que contribueixi a potenciar l’ambient prenadalenc”. 

Degustacions gastronòmiques
Degustacions gastronòmiques

Un altra dels objectius de la Fira de Nadal és “donar a conèixer la Casa Gran del Santuari dels Miracle entre els visitants, un dels gran atractius patrimonials del municipi”. En aquest sentit, la fira ha portat aparellada una jornada de portes obertes a l’edifici monumental, que alberga espais museïtzats (una cuina, la quadra i el foc de rotllo) i diversos espais museístics, com Apiària (L’Alberg de les Abelles de Catalunya), l'Espai Barroc i l'Espai Natura.