
El dia 21 de març, un total de 150 escolars dels centres del Solsonès van celebrar el dia mundial forestal amb una plantada d’arbres amb l’objectiu de col•laborar en la restauració ambiental de la l’antiga cantera Sant Feliu, al municipi de Guixers, explotada per l’empresa Knauf. Han participat els nens i les nenes de 1r de les escoles Setelsis, Vinyet i Arrels I, els alumnes de Cicle Inicial de l'escola Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys i tots els alumnes de l’escola de La Coma. Varen comptar amb el suport dels monitors i alumnes de la UEC l’Afrau, els quals van ajudar els alumnes a plantar els arbres.

Durant la jornada s’han realitzat les activitats següents:
- Plantada d’arbres: cada nen i nena plantava el seu arbre, el regava i s’hi posava un plàstic protector.
- Visita a la fàbrica Knauf: els alumnes han visitat la fàbrica on els han explicat el procés de fabricació de les plaques de guix.
- Taller de petjades amb guix a càrrec dels alumnes i monitors de la UEC.
- Taller de guix per part del SE, on els alumnes reprodueixen la realització de plaques per entendre el procés de producció.
- Treball sobre la comarca: municipis, itineraris, embassament, ...
- Diferents xerrades dels Agents Rurals explicant com és el bosc, qui hi viu i com cal tenir-ne cura.
Els Agents Rurals del Solsonès juntament amb la Xarxa Transversal d’Educació del Solsonès i l’empresa Knauf han organitzat aquesta activitat amb l’objectiu de conscienciar els alumnes de la necessitat de preservar la natura i respectar el medi ambient.
Cal remarcar la disponibilitat i el suport ofert per Knauf en tot moment, des de l’acollida en arribar, la infraestructura, les novetats en la visita a la fàbrica i l’ajuda al plantar els arbres. El Consell Comarcal va contactar amb Forestal Catalana, que ha cedit gratuïtament les plantes. Per altra banda, l’escola Vall de Lord va acollir els centres al seu pati a l’hora de dinar.
Els nens i nenes van gaudir de la companyia del Plaqui, la mascota de Knauf. La UEC va dur a terme un taller de petjades i l’explicació dels diferents tipus de plaques. Per organitzar les diferents activitats els nens s’agrupaven en pins, roures, alzines i pollancres segons el distintiu que cadascú portava penjat.
La restauració i recuperació de les zones extractives és un bon exemple del concepte de sostenibilitat on es fa compatible l’activitat econòmica i el respecte per la naturalesa. És important destacar no només el valor pedagògic i educatiu de l’activitat, sinó també els valors de treball comunitari i de responsabilitat compartida de gestió del territori, ja que aquesta activitat d’educació ambiental uneix les escoles, diferents departaments de l’administració i una empresa del territori en una mateixa causa.
Amb antelació al dia de l’activitat, es va facilitar als centres mostres de mineral (sòlid i en pols) i del producte final (plaques), un cartell explicatiu del procés de fabricació i restauració, díptics i mapes del Solsonès i etiquetes identificatives per als alumnes per tal que poguessin fer un treball previ sobre el procés de fabricació a Knauf, la repoblació forestal i el recorregut que farien des de l’escola fins a la cantera Sant Feliu.
Això és el que ens diuen els alumnes:
- Milena: El que més m’ha agradat ha estat el taller de petjades i veure la fàbrica
- Jana: El més divertit ha estat el taller de producció de guix i plantar arbres
- Markel: A on m’ho he passat més bé és a plantar arbres i al taller de petjades
- Arnau: He “disfrutat” molt durant el viatge i amb el taller de fer guix
- Alex: Fer les petjades i plantar l’arbre ha estat a on he après més
- Arnau: El més divertit ha estat la visita a la fàbrica Knauf i poder plantar un arbre
- Marc: M’ha agradat veure com fan les plaques de guix i el viatge
- Biel: El millor de l’excursió ha sigut visitar la fàbrica Knauf i les petjades
Si voleu veure més imatges d’aquesta activitat podeu anar a la web del SE: http://www.solsoneseducacio.cat
Les escoles valoren molt positivament la realització d'aquesta activitat per la seva riquesa pedagògica i agraeixen l'esforç de tots els que fan possible que es pugui portar a terme.







