
Aquest diumenge al migdia, la sala de Plens del Consell Comarcal del Solsonès ha acollit l'acte més emotiu de la Fira del Trumfo i la Tòfona: el lliurament del Premi Bufet com a reconeixement a la feina de tota una vida dedicada al cultiu del trumfo a Joan Sellés Reguant, el Joan de Ca L'Àngel. L'acte ha estat presidit pel President del Consell Comarcal, Joan Solà, el president de Solsonès Fires, Esteve Algué, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, i l'alcalde d'Odèn, Andreu Alet. L'homenatjat, per la seva part, ha estat acompanyat per la familia.
Joan Sellés Reguant va néixer el 23 de juliol de 1934 a cal Síndic de Súria. Va començar a treballar de ben jove amb el seu germà com a arrossegador de fusta amb un matxo al bosc. L'any 1957, mentre arrossegava pins en una obaga de Cambrils, va conèixer la Isabel, la pubilla de ca l'Àngel, i ben aviat van començar a festejar. L'any 1960, el Joan i la Isabel es van casar. A partir d'aquell moment, el Joan va continuar treballant al bosc a la vegada que ajudava l'Àngel, el seu sogre, a cultivar trumfos.
L'any 1975, quan el Joan va agafar les regnes de la casa, a ca l'Àngel encara treballaven sense maquinàriq. Amb un parell de mules llauraven les feixes no gaire grans i els bancals costeruts i pedregosos. El Joan es passava mitja vida al bosc, arrossegant fusta amb un matxo, i l'altra mitja, treballant la terra: llaurant, sembrant, collint i ensacant trumfos. Aleshores va veure que la feina del terròs era més agraïda i menys feixuga que la del bosc i així deixà el bosc i es dedicà de ple al cultiu dels trumfos; va llogar camps més planers i grans i, any rere any, a ca l'Àngel anaven augmentant la producció.
En aquell temps, els trumfos es collien a cops d'arpiot. A ca l'Àngel, com a la majoria de cases de Cambrils, llogaven gent durant un parell de mesos perquè els ajudessin en aquesta feina. Al final de la tardor, els trumfos ja eren tots al clot. Els compradors passaven per les cases i feien el tracte allí mateix. Durant l'hivern, els ensacaven i quan els tenien a punt de càrrega, el Joan llogava un camió per transportar-los on fos, fins i tot a Vic.
Quan els fills del Joan i la Isabel van tenir l'edat per treure's el carnet de conduir, van comprar un tractor i tota la maquinària necessària per a poder treballar la terra. En aquest moment, arrenden més camps, augmenten considerablement la producció i la casa es va anar fent cada cop més gran.
En aquell temps, els trumfos es venien a l'engrós, en sacs de 25 Kg. Ara, tot i que la producció de ca l'Àngel és més gran, els han de comercialitzar al detall en bosses de 3 Kg. El progrès genera aquestes paradoxes: ara que el rendiment de la terra ha augmentat i la feina és més descansada, costa més poder vendre tot el que es cull.
Al llarg de la seva vida, el Joan sempre ha tingut cura de conrear la terra amb respecte al medi natural. Així, ha treballat amb el convenciment que la terra és agraïda: ha espedregat, ha escampat fems, ha llaurat, ha sembrat, ha cavat l'herba i ha collit amb devoció els solcs.
El premi Bufet d'aquest any és un reconeixement a la feina de tota una vida dedicada al cultiu del trumfo, introduint les millores tecnològiques però sempre amb respecte al medi natural. Joan de ca l'Àngel, gràcies i enhorabona.