Joan Solà justifica davant la Junta el traspàs de fons del Centre Sanitari al Consell Comarcal

En una sessió tensa en la qual els representants del personal del centre sanitari, Consell de la Gent Gran i dels municipis de Llobera(ERC) i Solsona(ERC) han mostrat la seva indignació i disconformitat

Publicat el 14 de març de 2013 a les 23:59
Joan Solà, al centre, intentà convèncer a la Junta la necessitat d'aquest traspàs

El fet que aquesta setmana hagués trascendit que el Centre Sanitari del Solsonès traspassaria 55.000 euros del seu romanent al Consell a fi de eixugar el dèficit de l'ens comarcal ha despertat inquietud  i malestar entre el personal del centre sanitari i representants polítics de l'oposició.

Aquest fet s'ha vist reflectit en la Junta del Centre Sanitari que ha tingut lloc aquest dijous a la tarda. La sessió ha comptat amb la presència d'un nombrós públic, integrat per treballadores i treballadors del Centre Sanitari, que han volgut expressar així el seu malestar, i així ho ha fet la representant dels treballadors a la Junta, que ha llegit un escrit en nom del personal del CSS, en qué ha manifestat la indignació i el disgust, "estem molt enfadats pel que considerem un espoli" , i aclarint que són conscients dels moments difícils que passa l'administració, en el retràs del cobrament de les nòmines. Afegí que volen saber si la cessió d'aquests recursos és un préstec temporal o si aquesta quantitat ja no tornarà al Centre Sanitari. La representant subratllà que "si tenim romanent és perquè ens hem ajustat molt el cinturó gràcies a l'esforç de tot el personal" i afegí que "cadascú és responsable del seu pressupost i nosaltres no hem de fer-nos càrrec del vostre. Si aquest any tanquem en negatiu, qui ens donarà els diners?" i acabà reblant que "aquest any 200.000 euros del Centre sanitari aniran al Consell Comarcal. No és just que el nostre esforç no serveixi per a res."
 
Per la seva part, el president del Consell Comarcal, Joan Solà , ha volgut explicar i argumentar els motius d'aquest traspàs de recursos en un text que ha llegit a l'inici de la sessió i que es pot escoltar íntegrament aquí.
Solà ha començat explicant que a la dècada dels 80, atès el descontentament dels usuaris de la sanitat de la comarca, es determinà que el servei fos gestionat directament pel Consell Comarcal del Solsonès, que optà per crear un organisme tutelat pel propi Consell, anomenat Fundació Pública Hospital Comarcal del Solsonès. Solà exposà que el model solsoní va esdevenir un model pioner, essent el primer i únic Consell comarcal de catalunya que gestiona un Centre Sanitari aportant un valor afegit de qualitat i proximitat.
El president ha resumit les nombroses inversions que s'han fet al Centre Sanitari: 408.000 euros el 1994 per la remodelació de l'edifici i la construcció d'un annex, 316.000 euros el 2002 per construir l'actual tanatori. Solà ha remarcat que el pressupost del Centre Sanitari està integrat dins el pressupost general consolidat del Consell comarcal del Solsonès juntament amb els dels altres organismes autònoms locals. El Consell és qui fa les aportacions econòmiques corresponents a aquests organismes per al desenvolupament de la seva activitat. Perquè TOT ÉS CONSELL.
També ha destacat les subvencions concedides al Consell Comarcal i que aquest ha transferit al Centre Sanitari per que pogués executar les obres i/o actuacions corresponents: 
-Sub-CAP de Sant Llorenç, 103.000 euros (Diputació de Lleida i Dep. de Salut)
-Adequació de diferents espais del Centre, 314.000 euros (Diputació de Lleida i departament de Salut)
-Equipaments diversos (integració plataforma clínica, consultoris mèdics, tanatori..), 85.000 euros (Diputació Lleida)
Tot això ha fet que hi hagués un increment molt important dels serveis que s'hi presten. Actualment hi ha una plantilla de prop de 100 persones i això implica més dedicació de la direcció superior del Consell Comarcal així com també que el Centre requereixi cada vegada més serveis de l'estructura tècnico-administrativa  del Consell Comarcal. Serveis que el Consell presta també a altres organismes (Patronat de Turisme i F. Francesc Ribalta), estalviant-els-hi així a aquests importants costos que si els haguessin d'assumir cada ens per separat, no els permetria tancar amb uns romanents de tresoreria positius, i tot i que el Centre Sanitari fa una aportació al Consell per aquests serveis, aquesta no cobreix ni el 50% del que el Consell Comarcal hi destina. Per tant, any rere any el Consell Comarcal subvenciona els seus organismes autònoms amb la prestació d'aquests serveis.
 
Dit això:
-El Consell Comarcal, pròpiament dit, fa 3 anys consecutius que pateix davallades importants amb els ingressos, amb un total acumulat de més de 350.000 euros.
-A principis del 2012 es van prendre mesures per reduir despesa (reducció de sous del sòrgans de govern en un 17% a l'inici de la legislatura, reducció de sous del personal, reducció de l'aportació als ajuntaments per a la recollida rural, reducció de dietes per assistència a comissions d egovern, reducció d'un 15% de les aportacions a grups polítics, reducció en un 50% les aportacions a les entitats, entre altres)
El degoteig en la reducció d'ingressos s'ha anat produint fins l'últim mes de l'exercici ( i es continua produint), i durant el primer bimestre d'enguany, d'acord amb la legislació vigent, s'ha confeccionat la liquidació del pressupost, moment en que s'analitza el resultat final de tot l'exercici.
- La davallada en els ingressos en l'exercici 2012 (130.000 euros), i la impossibilitat de reacció atès que la majoria han estat notificats durant l'últim  trimestre, son causes que han provocat que en la liquidació del pressupost del 2012, -que pertoca ara donar compte-, el romanent de tresoreria del Consell Comarcal que inclou els dels organismes autònoms locals ascendeix a la quantitat de 168.000.
Solà ha ressaltat la bona gestió que s'ha fet del pressupost, atès que davant d'una reducció en els ingressos no prevista  de 130.000 euros, només s'ha tancat en 55.000 euros en negatiu.
El Centre Sanitari del Solsonès disposa d'un romanent de tresoreria positiu a 31 de desembre de 2012 de 188.672'77 euros, i en base a les directrius fixades pel Ministeri, el destí d'aquest romanent de lliure disposició ha de ser destinat, entre altres criteris i de forma prioritària, per l'absorció de romanents negatius d'altres ens de la gestió consolidada del grup integrat pel Consell Comarcal i els seus organismes autònoms. Així doncs, aquest romanent s'ha de destinar a l'absorció del romanent de tresoreria negatiu del Consell Comarcal de 55.276'98 euros.
Solà criticà la lectura demagògica "partidista o de mala fe" , dels qui afirmen que els diners de la sanitat serveixen per cobrir el dèficit del Consell Comarcal, doncs, el Consell  "ha invertit i invertirà al centre sanitari, i l'aportació que fa ara el Centre Sanitari, "no arriba ni de bon tros, al que el Consell Comarcal ha estat aportant al Centre Sanitari des de la seva creació, per què, "tot és Consell Comarcal".
 
Per la seva part, l'alcalde de Llobera, Josep Colell, ha admès l'obligatorietat de la llei "(una llei feta pel Partit Popular i votada a favor per CiU)" i ha recordat que mai ha votat a favor dels pressupostos del Centre Sanitari per que no coincideixen amb la seva manera d'entendre la sanitat, que ha de ser un servei a la ciutadania i no un negoci per fer inversions per les mutues, i que a més, aquí "hi ha una manera encoberta de finançar el Consell Comarcal". "Estem carregant a la sanitat, un mal govern del Consell Comarcal del Solsonès".
Colell advertí que segurament sortiria més barat portar la gestió administrativa del Centre Sanitari a una gestoria de Solsona. 
Solà contestà a Colell que si el Centre sanitari fós un òrgan independent i tingués que cobrir tots els costos de secretaria i administratius, pagaria 153.000 i, amb les taules de l'ICS pujaria encara més, a 191.000. Subratllà que "no tothom pot estar orgullós de tenir un centre sanitari tan sanejat".
Claustre Bernadó, en representació del Consell de la Gent Gran ha exposat que al Consell Comarcal poden estalviar en un munt de coses i que al Centre Sanitari hi ha prous administratius que podrien fer la feina que els fa el Consell.
Sara Alarcón, en representació de l'ajuntament de Solsona, ha fet la intervenció més dura, demanant si es va preveure la situació i com és que no es van prendre mesures en el seu moment.
Alarcón, proposant mesures d'estalvi al Consell Comarcal, ha qüestionat la figura del cap de premsa i protocol "que cobra 1.500 euros al mes" , el fet que el Consell tingui 3 vicepresidències quan "potser amb una ja passariem" i que la gerència del consell comarcal tingui un sou corresponent a la categoria A quan es va rebaixar a la C.
Alarcón ha reblat que l'equip de govern del Consell Comarcal ha fet que per primera vegada a la història un ens que és tota una institució, hagi deixat de vetllar pels serveis dels altres organismes i ara són els organismes que han de donar cobertura financera a la màxima institució de la comarca per què pugui subsistir.

 
Força públic a la sessió de la Junta del Centre Sanitari Foto: Ramon Estany Treballadores del Centre Sanitari concentrades a l'exterior del Consell Comarcal Foto: Ramon Estany