
Pla obert d'un grup familiar dins el laberint de palla de Sant Ramon Foto: Anna Berga
La iniciativa està organitzada per l'associació de joves La Mansa amb la col·laboració de l'empresa Farratges Aleix, que ha estat l'encarregada de cedir les 320 bales de palla, de 300 quilos cadascuna, que s'han utilitzat per construir el laberint. El seu propietari, Aleix Pons, s'ha mostrat satisfet de com s'està desenvolupant la iniciativa i ha explicat que l'objectiu de tot plegat és atraure gent al poble per dinamitzar els comerços, alhora que els joves col·laboren i s'ho passen bé.
Les tasques que fan des de La Mansa se centren en explicar el funcionament del laberint als visitants, controlar el laberint per si algú es perd, vendre entrades, gestionar reserves i atendre la zona de bar. "Ens ho estem passant molt bé, som un grup d'amics i així podem estar aquí tots junts", expliquen la Laura Marbà i l'Ainara Pons. Aquestes dos joves afegeixen que la iniciativa els deixa temps per anar a la piscina i també destaquen que és una activitat que repercuteix al poble.
Els visitants que s'endinsen en el laberint de Sant Ramon han de completar l'arbre genealògic de la família Nonat amb un temps màxim de 30 minuts. Per aconseguir-ho, han de trobar els retrats amb les pistes de cadascun dels membres d'aquesta saga que hi han amagats pels passadissos del laberint. Hi ha dos nivells de dificultat, un per al públic infantil i un altre per a l'adult. Les entrades tenen un cost de 5 euros i s'han de reservar prèviament a través del correu electrònic laberintdepalla@gmail.com
El laberint obre tot el mes d'agost de dijous a diumenge en horari de 19.00 hores a 22.00 hores. Donat l'èxit que estant tenint però, l'organització s'està plantejant la idea d'allargar la iniciativa fins a mitjans de setembre. "El balanç és mot bo, està venint molta gent i tenim reserves fins l'últim dia", explica el responsable de Farratges Aleix, que assegura que l'activitat tindrà continuïtat l'any vinent.

Pla obert d'una família esbrinant el joc de pistes que hi ha dins el laberint de palla de Sant Ramon Foto: Anna Berga
"M'ha agradat molt i potser hi tornaré", diu la Maria, una nena de Calonge de Segarra que ha visitat el laberint de palla amb els seus pares i la seva germana petita després que el seu pare s'assabentés de la iniciativa a través de les xarxes socials. En canvi, al Victor li va dir una veïna del poble proper d'Hostafrancs, on estiueja amb la seva família. "Està bé, és entretingut per passar la tarda i una bona estona amb la família", explica.
A banda de la proposta dels joves de Sant Ramon, a Ponent també s'ofereixen, des de fa anys, propostes similars, com són els laberints de panís de Castellserà (Urgell) i de l'Horta de Lleida. El de Castellserà va obrir portes l'any 2006, sent el primer que hi va haver a les terres de Lleida, mentre el de l'Horta, que organitza la Granja Pifarré, ha inaugurat aquest divendres la seva tercera edició.