La Generalitat vol crear la marca «Fusta de Catalunya»

Per al 2014 es preveu augmentar gairebé un 50% l'aprofitament fuster dels boscos públics

Publicat el 25 de març de 2014 a les 21:00
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, acompanyat pel director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, i el director del CTFC, Denis Boglio Foto: ACN
 
Solsona (ACN).- El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha presentat aquest dimarts el nou Programa anual d'aprofitaments forestals 2014, que inclou 138.325 metres cúbics de fusta, xifra que representa un increment del 46% respecte l'any passat. Amb tot, la taxa d'extracció -actualment és del 19%- encara es troba molt per sota la mitjana europea del 67%. Per això, Pelegrí creu que el país "té necessitat de canviar el model de gestió dels boscos i això passa per avançar cap a la multifuncionalitat". Segons el conseller, el bosc "pot donar molts aprofitaments, no només el forestal". D'altra banda, el departament també proposa la creació de la marca 'Fusta de Catalunya' per donar valor al producte del país.
 
El nou Programa anual d'aprofitaments forestals per al 2014 és una de les línies que ha engegat el Departament d'Agricultura per dinamitzar el sector forestal de Catalunya. El conseller Pelegrí ha presentat aquest dimarts al Centre Tecnològic Forestal les línies bàsiques del programa que recull tots els aprofitaments -fusta, llenya, caça, pastures, tòfones, etc.- que es preveuen realitzar durant l'any 2014 als boscos públics del país. En quant a la gestió forestal, el Programa augmenta en un 46% la fusta que s'extraurà dels boscos públics i suma un total de 138.325 metres cúbics.
 
En aquest sentit, Pelegrí ha destacat que el país "ha de canviar el model de gestió dels boscos" i avançar cap al model europeu, que "està orientant les polítiques forestals cap als boscos multifuncionals". "El bosc no només ha de ser un lloc verd per anar a visitar o passejar, sinó que també ha de donar redits i rendiments des del punt de visa de la preservació de la biodiversitat, però també de la dinamització de l'economia i de la generació d'ocupació en els àmbits locals". Pel conseller, no hi ha "contradicció" entre la "conservació, la protecció i la gestió dels boscos" , sinó tot el contrari, ja que "la política de no intervenir genera molts més riscos". 
 
Segons Pelegrí, el model multifuncional vol dir poder explotar tots els recursos del bosc, com poden ser els bolets, la pinya, les plantes aromàtiques i medicinals o les arnes. Per això, el conseller ha apuntat que la Generalitat "vol donar exemple que és possible una gestió del bosc i no només una protecció i preservació" . A més, Pelegrí ha assegurat que amb el nou Programa d'aprofitament posaran el recurs fustaner "a peu de l'empresa" , mentre que fins ara les empreses "havien d'anar a tallar i recollir la fusta al bosc". 
 
En aquests moments el consum fustaner de Catalunya és deu vegades superior a la producció. En aquest sentit, Pelegrí ha explicat que la taxa d'extracció de la fusta del bosc és del 19%, mentre que la mitjana europea es troba al 67%. A més, el conseller ha posat sobre la taula que els boscos cada any creixen en 3 milions de metres cúbics i només se n'extreuen 0,75 milions, menys d'una tercera part. 
 
D'altra banda, la Generalitat també treballa per promoure productes amb alt valor afegit com pot ser l'ús tèrmic de la biomassa o la promoció de 'ús de la fusta en la construcció i la rehabilitació d'habitatges. Per fer-ho possible, el departament d'Agricultura ha proposat la creació de la marca 'Fusta de Catalunya' amb l'objectiu de "donar valor a la pròpia fusta", però també "que hi hagi un element d'identificació territorial" , segons ha apuntat Pelegrí. Pel conseller, la fusta catalana és d'una "gran qualitat, tot i que hi ha d'haver recerca i innovació, i volem que la gent tingui aquesta percepció de la fusta per donar confiança al consumidor".