La indústria empenyerà l'economia de la Catalunya Central el 2014

Segons l'Anuari de CatalunyaCaixa, la caiguda del PIB el 2012 a aquest territori va ser de l'1,98%

Publicat el 13 de novembre de 2013 a les 20:29
El director de l'Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa, Josep Oliver, a Món Sant Benet. Foto: Mar Martí

L'economia de la Catalunya Central podria experimentar un creixement "lleugerament superior" a la mitjana catalana de cara a l'any 2014 -previst en un 1%- gràcies a un sector industrial "potent" i també a l'expansió de la indústria alimentària. Així ho ha corroborat el director de l'Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa, Josep Oliver, qui ha matisat que la previsió per al 2013 és que l'economia d'aquest territori "estigui lleugerament per sota la mitjana". L'estudi posa de manifest que durant el 2012 tots els eixos comarcals de Catalunya presenten davallades del PIB amb un valor mitjà de -1,36%, mentre que les comarques centrals se situen per sobre la mitjana amb una recessió de l'1,98%.
 
L'Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa que aquest dimecres el seu director, el catedràtic Josep Oliver, ha presentat a Món Sant Benet posa de manifest que durant el 2012 les comarques centrals (Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès) van patir una caiguda del PIB per sobre la mitjana catalana, que va ser del -1,36%. D'aquesta manera, l'economia a la Catalunya Central va decréixer en gairebé un 2% degut, principalment, a una gran davallada en el sector de la construcció i també en determinades branques del sector industrial, com el tèxtil o el paper. 
 
Per comarques, el Berguedà i el Bages són les que van experimentar una caiguda més gran el 2012, amb un -2,7% i un -2,6% respectivament, mentre que Osona és la que va tenir una davallada més continguda, amb un -1,1%. De la seva banda, l'Anoia (-2%) i el Solsonès (-2,1%) es van quedar en un estadi intermedi. D'aquesta manera, la davallada del PIB al conjunt de comarques centrals se situa per sobre la mitjana catalana i és la segona que va caure més de tot el país, només per sota del Pla de Lleida. 
 
Amb tot, Oliver ha fet una previsió optimista de cara a l'any 2014 i ha assegurat que aquest territori pot experimentar "un creixement lleugerament per sobre la mitjana catalana", que es preveu que sigui d'entre el 0,7% i l'1,4%. Pel catedràtic, aquest creixement vindria donat per "un sector industrial potent, on l'exportació tira amb força". A més, Oliver creu que també s'hi sumarà una "expansió del sector alimentari i un creixement de la demanada interna cap al turisme", fet que repercutirà positivament en l'economia de les comarques centrals. 
 
En quant al 2013, el catedràtic de la UB ha manifestat que "lentament estem sortint de la segona recessió". Per ell, hi va haver una caiguda molt important l'any 2009 i una altra "menys intensa" l'any 2012 que s'ha allargat durant el 2013 "però que podem començar a afirmar que ens en estem sortint". Així ho confirmen les dades de l'informe que revelen que els dos primers trimestres del 2013 s'ha aconseguit frenar la davallada del PIB català. Amb tot, el catedràtic preveu que per aquest any el creixement de la Catalunya Central estarà per sota la mitjana del país, ja que "encara s'arrosseguen moltes tendències negatives". 
 
Dinàmica per sectors 
Pel que fa al sector primari, les comarques centrals van presentar millors resultats que la resta del país amb una caiguda del 2,88%, mentre que la mitjana va ser del -8%. Per Oliver, això es deu al fet que Osona i el Berguedà va tenir un bon comportament degut al creixement del sector porcí i vaquí. Per contra, l'Anoia presenta un comportament similar a la resta del país amb una caiguda del 7,52% "degut a la influència del sector del vi -que va caure un 17,96%-", segons ha apuntat Oliver. 
 
En l'àmbit industrial, les comarques centrals van presentar un dels pitjors registres del país amb una caiguda de l'1,45%, tot i que hi ha resultats molt dispars segons les branques. Mentre que l'alimentació i l'energia van presentar resultats positius, el tèxtil, la metal·lúrgica o el paper van experimentar retrocessos importants afectant fortament comarques com l'Anoia, el Berguedà o el Bages. En canvi, la comarca d'Osona va notar menys aquesta davallada per la menor caiguda en la indústria alimentaria. 
 
Referent a la construcció, es tracta d'un dels sectors que més ha patit a la Catalunya Central durant el 2012 i ha experimentat un decreixement del 9,56%, mentre que la mitjana del país se situa al -7,5%. Segons Oliver, aquesta dada negativa s'explica perquè "el xoc de la caiguda de la construcció va ser més sever a la segona corona metropolitana, ja que l'arribada de l'etapa expansiva residencial va ser més tardana i, per tant, es va començar a construir nous habitatges durant els últims anys d'aquesta expansió". 
 
Segons l'Anuari, les comarques de la Catalunya Central han passat d'iniciar vora de 14.500 habitatges l'any 2006, a construir-ne escassament 200 el 2012. Per comarques, el Bages ha passat d'iniciar 4.318 habitatges el 2006 a 232 el 2012; Osona de 3.677 a 280; l'Anoia de 2.328 a 125; el Berguedà de 973 a 32; i el Solsonès de 228 a una desena. 
 
Finalment, pel que fa als serveis, la caiguda mitjana del país ha estat del 0,52%, mentre que a les comarques centrals ha estat inferior i s'ha situat al 0,38%. En aquest sentit, Oliver ha apuntat que el sector dels serveis col·lectius, com la sanitat o l'educació, "han continuïtat caient com en anys anteriors", mentre que els sectors privats també han tendit a caure "més moderadament", a excepció de l'hostaleria i el comerç "que en determinades comarques han experimentat tendències positives".