
L'11a edició de l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona ha apostat enguany per apropar la música als sectors més desafavorits de la societat. El director, Peter Thiemann, ha explicat a l'ACN que l'AIMS social es potencia a través dels assajos amb públic i els concerts sorpresa a domicili. "Els músics acudim a tocar a les cases particulars on viu gent que no pot sortir al carrer per la raó que sigui. Ens agrada molt sentir l'alegria que transmet la música a aquestes persones" , ha explicat. L'AIMS acull des del passat dimecres i fins a aquest diumenge un total de 26 actuacions al Solsonès i altres ciutats com Lleida o Mollerussa. En total hi participen 55 alumnes d'una vintena de països diferents.
L'AIMS és un projecte creat pel violoncel·lista alemany Peter Thiemann amb la intenció de fer treballar conjuntament a estudiants de diferents instruments musicals i professors de reconegut prestigi internacional. L'acadèmia es distingeix d'altres escoles de música d'estiu perquè a banda de l'aprenentatge, els alumnes són els protagonistes d'un festival que ofereix actuacions musicals en diferents poblacions catalanes.
Les actuacions, que tenen un nivell d'ocupació del 90%, també contemplen concerts a l'aire lliure. Thiemann ha explicat que "l'objectiu és apropar la música a aquells col·lectius que encara veuen els espais convencionals i els preus de les entrades com a impediments per poder assistir com a públic" . Peter Thiemann ha explicat que se sent "orgullós" de veure que la societat del Solsonès "ja veu l'AIMS com una cita obligatòria a l'estiu" . I ha afegit que "fins i tot em diuen que a Solsona, sense AIMS ja no hi ha agost" . A més, el director ha assenyalat que el festival "agrada" i "emociona" .
Una de les claus de l'èxit de l'AIMS són els seus professors, solistes de les principals orquestres europees. Entre els onze professors que en aquesta edició s'han traslladat a Solsona hi ha músics d'alt nivell com el primer concertino de l'Orchestre de la Suisse Romande de Ginebra, Sergey Ostrovsky, el professor de l'Escola Superior de Música Saarbrucken, Gustav Rivinius, el catedràtic d'orgue i improvisació de l'Escola Superior de Música i Dansa de Colònia, Johannes Geffert o el compositor Victor Estapé. Enguany, una de les novetats a l'equip artístic i de professorat és la concertino de la Basel Sinfonietta, Simone Zgraggen.
Per Simone Zgraggen aquesta és la primera vegada que participa a l'AIMS. La principal raó per la qual aquesta professora ha decidit acceptar la invitació de Thiemann ha estat perquè li "encanta" ensenyar A més, ha afegit, "m'agrada conèixer nous estudiants, ja que són molt diferents als que tinc habitualment".
D'altra banda, Sgraggen ha explicat que li agrada "molt" tots els concerts que AIMS organitza al carrer perquè "realment sents que a la gent d'aquí li agrada la música que fem" . Sobre els concerts amb públic, la professora considera que és "molt positiu" pels alumnes perquè "els ajuda a fer-los sentir més segurs". "Aquí tothom té alguna cosa per aprendre", ha afegit.
Durant dues setmanes, els alumnes fan cursos intensius de violí, viola, violoncel, contrabaix, música de cambra i orquestra de cambra. A banda, i després de l'èxit de l'any passat, s'ha mantingut una assignatura que consisteix en un seminari d'improvisació per a tots els alumnes.
El Philippe és un estudiat suís que va decidir començar l'acadèmia "perquè vaig descobrir que un dels meus professors impartia classes a l'AIMS i hi ha molts professors bons" . Segons aquest jove que va començar a tocar el violí als quatre anys, "l'experiència és molt divertida i molt intensa i, a més, és interessant perquè amb el contacte entre els altres alumnes descobreixes noves maneres d'estudiar i de tocar".
El concert de cloenda tindrà lloc el proper diumenge 19 d'agost a les deu del vespre al Teatre Comarcal de Solsona. L'equip ha preparat un concert d'alumnes solistes i de l'orquestra de cambra de l'AIMS 2012 a càrrec de Johannes Geffert i Sergey Ostrovsky com a directors.
