L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències es presenta al Solsonès

El Consell Comarcal i la Diputació de Lleida han contribuït a fer renéixer aquesta entitat a la comarca

Publicat el 22 d’agost de 2014 a les 13:24
Pubill, Solà i Riera, durant la presentació

Aquest passat dijous al migdia, el Consell Comarcal ha acollit la presentació de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències al Solsonès (AFA). Han participat a la roda de premsa el president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, la diputada provincial de la Diputació de Lleida, M Antònia Pubill i la responsable de l’AFA Solsonès, M Rosa Riera.
 
L’entitat ha renascut amb l’objectiu de donar suport als familiars de malalts d’aquest tipus de demències, a més de vetllar perquè els malalts tinguin tot el suport i el seguiment pertinent. Durant aquest últims anys, l’AFA s’havia paralitzat per la impossibilitat de fer front a les despeses que es produeixen en la prestació dels serveis. No obstant, a partir de la mobilització del Consell Comarcal i de la Diputació de Lleida s’ha aconseguit rellançar l’activitat altra vegada.
 
Riera també ha explicat que a hores d’ara s’han contractat tres professionals del Solsonès per tal de prestar aquests serveis. Tots els serveis que presta aquesta entitat són gratuïts menys l’atenció a domicili que s’ofereix a un preu simbòlic de tres euros l’hora.
L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències compta amb la col·laboració de voluntaris i socis, no obstant, s’obre a que tothom que vulgui s’uneixi a participar de la seva tasca social a través del treball com a voluntari o de l’aportació com a soci.
 
 
El Consell Comarcal del Solsonès i la Diputació de Lleida han impulsat la iniciativa
 
El president del Consell ha expressat “ tot el nostre recolzament per ajudar a l’AFA, una entitat amb un objectiu social molt potent i carregat d’utilitat pública” . Solà ha explicat que quan van escoltar la proposta “de seguida vam creure que s’havia d’aconseguir els recursos econòmics necessaris d’allà on calgués per tirar endavant l’entitat i ampliar els serveis”.
Per la seva banda, la diputada provincial ha manifestat la seva gratitud envers la feina dels professional de l’entitat “per fer costat als familiars que suporten els efectes dels malalts d’Alzheimer” . M Antònia Pubill ha ratificat l’aportació de 15.000 euros que fa la Diputació de Lleida.
M Rosa Riera, responsable de l’AFA, ha remarcat que “sense el suport del Consell Comarcal i de la Diputació de Lleida no hauríem pogut reflotar la nostra associació i portar endavant els serveis”.
 
Grups d’autoajuda i teràpia individual
 
Els grups d’autoajuda que porta a terme l’AFA són quinzenals i tenen una durada d’una hora i mitja cada grup. El assistents als tallers d’autoajuda són sempre cuidadors principals. No són homogenis, ni amb trams d’evolució de la malaltia, ni amb cap tipus de demència (Alzheimer, demència vascular, Parkinson, Cossos de Lewi, etc...)
Els tallers d’autoajuda principalment busquen desangoixar els familiars de la sobrecàrrega emocional i física que suposa el fet d’estar molts anys cuidant un malalt d’aquestes característiques, així com també relacionar-se amb persones que tenen les mateixes vivències i evitar en gran mesura l’aïllament que senten tots els cuidadors.
També s’ofereixen serveis de teràpia individual.
 
 
Tallers de psicoestimulació
 
El taller de psicoestimulació consta d’un conjunt d’activitats grupals i individuals, destinades a mantenir i/o millorar les funcions cognitives. En definitiva, es pot considerar que aquest taller és una gimnàstica mental. Els tallers tenen un caire eminentment pràctic. Es treballa en grups reduïts i en un ambient agradables tot fomentant la sociabilitat i l’acceptació de les limitacions individuals en un intent de millorar la qualitat de vida de cadascú.
Durant les sessions es mira de resoldre les necessitats no farmacològiques dels usuaris fent diferents activitats dins els tallers com per exemple l’estimulació cognitiva, la musicoteràpia, la psicomotricitat, les manualitats i la psicoestimulació.
 
 
Atenció a domicili als malalts d’Alzheimer del Solsonès
 
L’AFA Solsonès ha començat aquest agost un servei d’atenció a domicili per a tota la comarca per tal de cobrir les necessitats d’higiene, suport i alimentació dels malalts d’Alzheimer.
A part, també es realitzen tallers de memòria per a persones sanes i diverses activitats adreçades a la formació sobre aquest tipus de malalties.