Per a celebrar aquest fet i en reconeixement a Ramon Pujantell, fill de Cavallera Baixa, el pastor que el 1963 va ensenyar la boca de l’avenc als primers exploradors, s’ha acordat donar el seu nom a la saleta superior de la cavitat, amb la qual cosa passarà a anomenar-se oficialment “Cambra Ramon de Cavallera”.

Av. Montserrat Ubach. 08-02-2015. Foto Tomàs Roy Català
L’acte de reconeixement i de “bateig simbòlic” tindrà lloc dimarts, 8 de desembre, a les 9,30 del matí, a la collada de La Mata (entre Coll de Jou i Montnou, Odèn). Seguidament, a partir d’aquest punt, es farà una petita excursió geològica per a conèixer alguns dels indrets més representatius i interessants del futur Parc Geològic.

Avenc Montserrat Ubach. Foto. Víctor Ferrer
Les entitats promotores d’aquesta iniciativa són, la Comissió per a la protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn, la Comissió Cultural Canalda 1.100 anys i el Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord.
ACTE DE RECONEIXEMENT i “BATEIG” DE LA “CAMBRA RAMON DE CAVALLERA”
Dimarts, 8 de desembre de 2020, a les 9,30 del matí
Collada de la Mata (Odèn, el Solsonès)
(Trobada a les 9,00 h a Coll de Jou)

Indicacions
Trobada a Coll de Jou (9,00 hores). Seguirem en cotxes direcció al primer xalet i aparcarem a la collada de la Mata on tindrà lloc l’acte de reconeixent a Ramon de Cavallera, el pastor que, el 1963, quan feia de pastor, va mostrar als espeleòlegs la boca de l’avenc Montserrat Ubach.
En el seu honor, es procedirà “al bateig oficial” de la saleta superior de l’avenc amb el seu nom: “Cambra Ramon de Cavallera”.
Acabat l’acte s’iniciarà una excursió a peu, guiada per experts geòlegs, fins la part alta de la Roca de Canalda i el doble encavalcament, indrets característics i representatius del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès-Alt Urgell i des d’on gaudirem -si el dia és bo- d’unes vistes espectaculars.
Normes COVID
Cal portar mascareta, complir la distància establerta entre persones i demés normes de
seguretat.
Cal pre-inscripció (gratuïta) avenc@montserratubach.cat
Consulteu “Normatives d’ùs per fer sortides geològiques de camp” a https://sigmadot.cat
Informació:
Tel. 932184428 (Comissió protecció avenc)
650387901 (Comissió Canalda-1100 anys)
[despiece]
CAMBRA RAMON DE CAVALLERA
En reconeixement al pastor que, el 1963, va ensenyar als espeleòlegs la boca de l’avenc, se li dedica la saleta superior amb sortida al mig del penya-segat, passant-se a anomenar Cambra Ramon de Cavallera.
Declaració de l’avenc Montserrat Ubach
“Espai d’Interès Geològic de Catalunya”
El 2020, la Generalitat declara l’avenc Montserrat Ubach (Canalda, Odèn, el Solsonès) “Espai d’Interès Geològic de Catalunya” per la seva importància geològica, històrica i patrimonial. És el primer geòtop que s’incorpora en l’“Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya” des de 2004 i el tercer del Solsonès, que ja comptava amb les famoses Discordances Progressives de Sant Llorenç de Morunys, descrites per Oriol Riba el 1973, i amb l’anticlinal d’Oliana, que comparteix amb l’Alt Urgell. Tots tres EIGC formen part del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès-Alt Urgell.
“Cambra Ramon de Cavallera”. Reconeixement al pastor que, el 1963, va indicar la boca de l’avenc
Amb motiu de la declaració de l’avenc com “Espai d’Interès Geològic de Catalunya” (EIGC), la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn, la Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys i el Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord -punt d’informació i mostra de l’avenc- reten un reconeixement a Ramon Pujantell, el pastor que, el 1963, va indicar a la Montserrat i als seus pares la boca de l’avenc i posen el seu nom a la cambra superior on la seva família havia amagat estris durant la guerra civil, passant-se a anomenar “CAMBRA RAMON DE CAVALLERA”. [/despiece]