El Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona se sumen avui a les reivindicacions del Dia per la Despatologització Trans per fer efectiu un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia. Alhora, recorden al col·lectiu LGTBI que disposa del SAI (Servei d’Atenció Integral) a les dependències dels Serveis Socials.
La llei catalana 11/2014 del 10 d’octubre estableix que les administracions públiques de Catalunya han de vetllar perquè la política sanitària sigui respectuosa envers les persones LGTBI i no tracti la seva condició, especialment de transgèneres i intersexuals, com una patologia. El 2016 a Catalunya es va aprovar el marc que despatologitza el fet trans. Enguany, a més, l’OMS ha tret del catàleg de malalties mentals la transsexualitat per posar-ho a debat entre els seus estats membres durant l’any que ve amb la previsió que sigui efectiu a partir de l’1 de gener de 2020.
Amb tot, malgrat aquests avenços, les institucions són conscients que encara hi ha molts reptes per afrontar a fi d’eradicar completament la vulneració de drets, i que cal fer-ho amb les entitats dels col·lectius afectats. Des del SAI del Solsonès es vol aprofitar aquest dia per reivindicar que “un poble es reconeix a si mateix quan assumeix la veu de tots i totes”. “Avui el Solsonès assumeix també la veu de les persones trans”.
Des d’aquí es faciliten els enllaços a dos vídeos sobre com es viu aquesta qüestió al nostre país. El primer recull el testimoni de com s’han sentit tractades algunes persones trans pel sistema sanitari català. El segon explica com diverses entitats, aplegades sota la plataforma Trans*forma la Salut, van presentar el 2016 una queixa i propostes al Síndic de Greuges per reivindicar un nou model d’atenció a la salut del col·lectiu i el dret fonamental a la identitat de gènere.