L’intercanvi juvenil de Deixant Empremta profunditza en les problemàtiques del món rural

Més de vint joves de diferents països es van reunir a Sant Llorenç de Morunys a principis de mes en el projecte Stay Open, Think Critical

  • Foto de grup dels participants
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 17:31

Del 2 d’abril al 10 d’abril, més de vint joves de diferents països de la Unió Europea es van trobar a Sant Llorenç de Morunys per formar-se en pensament crític i per aprofundir des del periodisme en les problemàtiques del món rural. L’objectiu final de l’intercanvi va ser la creació d’una revista que exposes la situació al món rural. El projecte va ser finançat per Erasmus+.

Durant tota la setmana, es van organitzar formacions –basades en una educació no formal– per detectar la desinformació i les notícies falses, escriure articles, maquetar, dissenyar i il·lustrar revistes i reflexionar al voltant dels problemes del món rural. Per conèixer més a fons la realitat del territori, a més, es va comptar amb la participació de ciutadans de Sant Llorenç, concretament de l'Oficina de Turisme i del Casal l'Estaca, que van visitar els joves per explicar les iniciatives que hi ha a la Vall de Lord i els problemes principals dels habitants. 

La revista porta per títol “When the roots meet the clouds”, que traduït vol dir “Quan les arrels es troben amb els núvols” i és un recull de reportatges fets durant la setmana. S’hi tracten temes d’habitatge i turisme, de la introducció del llop i l’os a la natura, dels dolços tradicionals, de l’accés a la tecnologia dels habitants de Sant Llorenç, de l’educació, dels esports que es poden practicar a la Vall, de la Festa Major i del patrimoni històric. De moment, la revista es pot consultar en línia.

Els joves que van participar –entre els quals hi havia un alumne de Solsona de l’Escola Arrels secundària– venien d’Espanya, Portugal, Grècia, Romania i Letònia. La Kleoniki, participant de Grècia, destaca la connexió amb el territori: “Connectar amb els ciutadans m’ha donat l'oportunitat de submergir-me a una cultura molt càlida que m’ha fet sentir instantàniament com a casa”. La Nikolina, també de Grècia, per la seva banda, recalca l’oportunitat de conèixer gent diversa: “El que m’ha agradat més del projecte Erasmus ha estat la gent. No ho he sentit només com un equip, era més com un grup d’amics treballant i aprenent junts”. 

Deixant Empremta, entitat encarregada de l'organització, per la seva banda, també valora molt positivament el projecte: “Estem molt satisfets de com ha funcionat tot. El grup ha estat molt cohesionat des del principi i ho ha fet tot més fàcil. Era un projecte ambiciós perquè fer una revista amb tan poc temps és un repte. Si s’ha aconseguit és gràcies a la implicació del grup” detalla Nil Ballarà, fundador de l’associació. 

Com a cloenda, es preveu organitzar un acte el dia 30 d’abril a les 7 de la tarda a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona en el qual s’exposaran els resultats de l’intercanvi. A més, es parlarà de les opcions que ofereixen els programes Erasmus+ pels joves de la comarca que puguin estar interessants.