L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està destinant més de 440.000 euros en un projecte encarregat al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) amb l'objectiu d'estudiar i desenvolupar eines integrades de gestió forestal i de recursos hídrics en l'àmbit de les conques internes de Catalunya.
Amb aquest projecte, que tindrà una durada de 4 anys (2021-2024), l’ACA vol disposar d’una eina de gestió per avaluar l’impacte de diferents models de gestió forestal en els recursos hídrics, així com en els efectes derivats d’esdeveniments extrems, en un escenari global de canvi climàtic. A partir d'aquí, i en funció dels resultats d’aquesta eina, es plantejaran propostes de mesures concretes de gestió pràctica a diverses conques de Catalunya.
[blockquote]Amb una durada de 4 anys (2021-2024), els resultats obtinguts permetran avaluar metodologies de càlcul per quantificar els possibles beneficis per a la gestió dels recursos hídrics i l’equilibri dels ecosistemes forestals[/blockquote]
L’interès de l’ACA i del CTFC, que té la relació aigua-boscos com una de les seves línies principals de recerca, se centra en desenvolupar un projecte que permeti estudiar la relació espaial i quantitativa entre diferents models de gestió forestal i la generació de recurs hídric - aigua blava - i cabals - en cas d’episodis d’avinguda - i així poder definir mesures que permetin optimitzar la planificació hidrològica i la provisió d’altres serveis ecosistèmics (com la fixació del CO2 o la biodiversitat), mitjançant la seva aplicació a les polítiques forestals.
El projecte preveu el desenvolupament d’un sistema de simulació eco-hidrològic incloent la dinàmica forestal, el balanç hídric al bosc i la hidrologia d’una conca que s’hagi fixat com a objectiu.
[h3]Incrementar l’escorrentiu d’aigua blava[/h3]
Arran d'estudis recents desenvolupats pel CTFC a Catalunya (Ameztegui et al., 2017), s’evidencia que en parcel·les de pi roig en condicions de sequera i no gestionades (2.200 peus/ha) assoliran en les properes dècades nivells d’estrès perillosos pel que fa a la mortalitat a causa de la sequera (també per malalties, plagues), i que caldrà aplicar una intensitat d'aclarida del 40% (reduir fins a 1.320/ha) perquè l’estrès baixi per sota d’aquests nivells perillosos.
Aquest nivell d'aclarida, a més de garantir un millor estat dels boscos, comportarà el benefici addicional de què més aigua serà exportada (aigua que va als sistemes fluvials, aigua per beure). Concretament, les primeres previsions indiquen que amb l'aclarida del 40% passaríem d’un escorrentiu del 25% al 32% de la precipitació anual. El bosc resultant d’aquestes tasques de gestió també serà més resistent als incendis. El projecte pretén ampliar aquest cas concret al conjunt de Catalunya.
[blockquote]En el proper cicle de planificació, l'Agència té previst destinar 3,2 milions d'euros en aquest àmbit d’estudi[/blockquote]
[h3]Més de 3,2 MEUR en la planificació hidrològica[/h3]
En la planificació hidrològica per als proper sis anys (2022-2027), l’ACA preveu destinar més de 3,2 milions d’euros en actuacions destinades a la gestió forestal vinculada a la recuperació d’aigua blava. Entre aquestes actuacions destaquen col·laboracions tècniques i econòmiques en intervencions forestals orientades a la recuperació d’aigua blava, així com estudis d’adaptació al canvi climàtic, entre d’altres.
Més de 440.000 euros per analitzar les relacions de la gestió dels boscos amb la generació d'escorrentius d'aigua
Aquest projecte, desenvolupat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), aportarà una eina de gestió per avaluar l’impacte de diferents models de gestió forestal en els recursos hídrics
Ara a portada
Publicat el 05 d’abril de 2022 a les 20:49
Actualitzat el 05 d’abril de 2022 a les 21:00
Et pot interessar
-
Societat Dol al bisbat de Solsona per la mort del Papa Francesc
-
Societat La caminada popular de Pinell de Solsonès d'aquest any serà una circular de 12 km amb principi i final a la parròquia de Sallent
-
Societat Rescaten l'ocupant d'un vehicle que ha caigut al riu a Navès
-
Societat Nova palanca al GR-1 al Coll de Jou