Neix a Cardona la primera revista en català sobre la caça

"Cinegeticat" pretén tecnificar la figura del caçador i millorar-ne la imatge

Publicat el 26 de setembre de 2014 a les 21:12
Un dels fundadors de 'Cinegeticat', Eduard Melero, amb el primer número de la revista. Foto: Estefania Escolà

Els cardonins Eduard Melero i Marta Fíguls han creat la primera revista de caça escrita en català. El nou mitjà, que s'anomena 'Cinegeticat', pretén tecnificar la figura del caçador i millorar la seva "degradada" imatge. Melero ha explicat a l'ACN que la revista dóna resposta a un nínxol de mercat, ja que fins ara no existia cap mitjà que parlés de la caça que es fa a Catalunya i que, segons ha dit, és molt diferent de la que es practica a l'Estat. "La caça catalana és particular: fa pinya, és molt social, de poble i amb una gran varietat d'espècies", ha assegurat. 'Cinegeticat' funcionarà a través de subscripcions anuals i traurà set números l'any amb entrevistes i reportatges en profunditat.
 
'Cinegeticat' és un projecte nascut des del món caçador i que es dirigeix, única i exclusivament, al caçador català. Així, la revista neix amb l'objectiu d'esdevenir un punt de trobada de referència pel col·lectiu de caça català, ja que es tracta de l'únic mitjà escrit en llengua catalana i que parla sobre l'activitat cinegètica del país. 
 
Tot i que 'Cinegeticat' té la seva seu social a Cardona (Bages), la revista compta amb un gran nombre de col·laboradors que publicaran entrevistes i reportatges en profunditat d'arreu del país. La revista tractarà una gran diversitat de temes relacionats amb el món cinegètic com els gossos, la caça menor, la caça major, gastronomia, armes i munició, legislació i seguretat, el món veterinari i, fins i tot, un mercat de segona mà, entre d'altres. 'Cinegeticat' serà bimensual i funcionarà per subscripció amb un preu de 50 euros. El Nadal tindrà un número extra. 
 
La figura del caçador, degradada
Un dels seus impulsors, Eduard Melero, ha explicat que la societat no caçadora "menysprea" la figura del caçador. Així, la nova revista vol demostrar que la caça "és necessària" i trencar tots els tabús que s'hi relacionen. Melero ha assegurat que una de les conseqüències directes d'aquest "menyspreu" cap a l'activitat cinegètica és la reducció del nombre de caçadors que, a Catalunya, ha disminuït en més de la meitat al llarg dels últims 20 anys i, actualment, la xifra volta els 60.000 caçadors amb llicència. 
 
Melero però, reivindica la importància de l'activitat cinegètica que, tal com recorda, és "ancestral". Pel promotor de 'Cinegeticat', la figura del caçador és "essencial" per garantir l'equilibri poblacional de les espècies animals. 
 
Per tal de millorar la imatge del caçador, 'Cinegeticat' vol potenciar la seva pàgina web, que estarà oberta a tothom, i des d'on s'explicarà la realitat cinegètica catalana. A més, des de la revista, es vol aconseguir que d'altres mitjans de comunicació d'àmbit més general incloguin temes sobre la caça. 
 
La caça a les escoles
La revista tindrà un espai dedicat a joves caçadors i caçadores, "que també n'hi ha i ho poden dir sense cap problema". La idea és potenciar l'activitat entre els més joves. Melero però, creu que per fer estimar la figura del caçador cal crear una escola de caça o, si més no, que els centres educatius parlin dels animals que tenim a casa. "És important que la canalla conegui què és una girafa o un lleó, però també han de saber què és un isard, un cérvol, una guineu, un conill, una perdiu o una llebre", ha explicat. 
 
Segons Melero, "el dia que es comenci a canviar la manera de fer docència sobre les espècies cinegètiques del nostre país, haurem d'explicar com es gestionen aquestes espècies i explicar la importància de la figura del caçador".