Operen amb una tècnica pionera al món un nadó amb espina bífida abans de nèixer

Els pares de la criatura són romanesos residents a Solsona

Publicat el 02 de novembre de 2011 a les 19:31
Els pares amb el nadó i l'equip mèdic que va realitzar l'operació Foto: ACN

 MARÍA BELMEZ - ACN 
Barcelona (ACN).- Especialistes de l'Hospital Vall d'Hebron han operat per primera vegada al món un nadó amb espina bífida abans de néixer amb una nova tècnica que consisteix en posar un pegat i evitar que la malformació avanci. El tractament clàssic del mielomeningocele (espina bífida) era l'operació un cop el nadó havia nascut. Els investigadors de la Vall d'Hebron han desenvolupat una tècnica que consisteix en obrir l'úter a la meitat de la gestació, exposant l'esquena del fetus per operar i posant un pegat per tapar la medul·la i protegir-la del líquid amniòtic, que és el que fa que avanci les malformacions. El primer cas és el de l'Esther, una nena que ara té cinc mesos i que els metges esperen que pugui caminar.

El mielomeningocele o espina bífida és un desordre congènit que afecta un de cada mil nadons espanyols i que consisteix en una afectació del sistema nerviós central i que, un cop el nadó neix, provoca una paràlisi de les extremitats inferiors amb dificultat o incapacitat per caminar i incontinència d'esfinters. A més, provoca hidrocefàlia i malformació de Chiari II, que és una acumulació de líquid cefaloraiquidi al cervell i una herniació del cervellet.

El problema es dóna perquè no es tanca correctament la columna vertebral i la medul·la queda exposada, així com tots els seus nervis, i a l'estar en contacte amb el líquid amniòtic durant l'embaràs es va produint un empitjorament de l'afectació.

El tractament clàssic fins ara consistia en operar el nadó un cop havia nascut tancant-li la part oberta, però amb això no s'aturava el deteriorament de les lesions durant l'embaràs. L'operació durant la gestació, que es va fer per primera vegada a Espanya el 2007 a Sevilla i aquesta és la primera que es fa a Catalunya, permet aturar les lesions, amb la qual cosa el nadó naixerà amb l'afectació que tingui en el moment que se li detecti però s'aturarà l'empitjorament.

Tècnica pionera

La tècnica pionera ha estat impulsada pel grup de Bioenginyeria, ortopèdia i cirurgia pediàtriques de Vall d'Hebron Institut de Recerca i redueix el temps de manipulació del fetus a 45 minuts, cosa que la fa menys agressiva.

L'operació consisteix en obrir l'úter i col·locar el pegat que impedirà que la medul·la estigui en contacte amb el líquid amniòtic i evitarà el deteriorament. Aquesta tècnica s'havia utilitzat abans amb animals, en concret en ovelles, i ja s'havien obtingut bons resultats. El pegat que s'utilitza està composat de col·lagen i elastina i permet que la pell creixi a través d'ell, amb la qual cosa finalment la pell substituirà aquest element.

L'equip que ha portat a terme aquesta tècnica estan treballant per tal que de cara al futur es pugui fer per fetoscòpia, ja que s'evitaria així obrir l'úter sinó que es faria una incisió en un sol punt. D'altra banda, també estudien l'aplicació de cèl·lules mare perquè per aconseguir la regeneració de teixits.

L'Esther, cinc mesos de vida

La primera pacient que ha estat intervinguda amb aquesta nova tècnica ha estat l'Esther Bota, un nadó que va néixer el 22 de maig després que l'equip de Vall d'Hebron li realitzés l'operació a les 24 setmanes de gestació i finalment va néixer a les 32 setmanes i mitja.

A través d'una ecografia comuna, com es fa habitualment, es va detectar que el fetus tenia aquesta problemàtica i, després de realitzar les proves pertinents, es va observar que la seva afectació li permetia moure els genolls i els turmells. Gràcies a la intervenció, la malformació no ha anat a més i l'Esther mou les cames, cosa que esperança els metges perquè pugui caminar. El que no està tan clar és si podrà controlar els esfinters.

El pare de la nena, Pavel, un romanès resident a Solsona, ha mostrat la seva satisfacció amb l'equip mèdic ja que ha dit que després de pensar molt què fer (la majoria de progenitors que saben que els seus fills tenen espina bífida decideixen abortar) van decidir "arriscar" . Ara, assegura que "tot va bé" i que la nena "cada dia està millor" . "És una nena normal que a casa dóna alegria". Pavel Bota ha assegurat que el "desig" que tenien per tenir aquest nen els va animar a "arriscar-se" .
 

Els pares de l'Esther amb la nena, operada per primer cop amb una tècnica pionera al món Foto: ACN