

Cuadrench ha traslladat a les pàgines interiors del programa aquesta recerca de l’essència festiva, bàsicament a través d’imatges del drac i de la Mare de Déu del Claustre, els dos elements que considera vertebradors de la festa.
“Entenc la presentació del programa com un treball global, no només de portada, i m’agrada esmerçar-me en tot els detalls”, destaca l’autor.
La regidora Sara Alarcón ha recordat que els últims anys el jurat valora molt “l’originalitat, la creativitat i la voluntat d’innovar de l’autor”, alhora que considera fonamental centrar el disseny en els trets més definitoris de la festa. Una de les singularitats de la publicació del programa de la Festa Major cada any són els articles inèdits que ocupen les últimes pàgines. Aquest any les col·laboracions són de Rosa M. Vila, que parla del fons que es conserva a l’Arxiu Comarcal de Ràdio Festa Major dels anys 1981 al 1983; la periodista Noemí Vilaseca, que fa una anàlisi històrica de la difusió de la Festa Major, i del professor Rafael Pérez, expert en el carlisme, que parla del príncep de Lichnowsky i la seva visió de la primera carlinada al Solsonès. Per a la regidora de Cultura, “aquests textos doten de més profunditat el programa i fan que esdevingui una publicació col·leccionable” .
-Quins elements has tingut en compte a l'hora de dissenyar la imatge gràfica del cartell?
A l'hora d'abordar la imatge gràfica per aquesta edició de la Festa Major, em vaig preguntar qué és l'essència. I vaig arribar a la conclusió que l'essència és alló que fa que una cosa sigui tal cosa.
Això no és senzill, normalment és una pregunta, una recerca que sempre acompanya els artistes, els arquitectes i sobretot els dissenyadors gràfics: Trobar aquell element que fa que sigui tal cosa.
I en la recerca d'aquesta essència vaig anar a parar a les escates del Drac.
-I per què les escates del Drac?
Jo interpreto les escates, com, obviament, un dels trets més característics i per tant essencials del Drac, però també, per què no, de la Festa Major.
I m'agrada fer el paral·lelisme amb l'ADN, aquella informació genètica que trobem a dins de la cèl·lula i que a partir d'uns components simples permet generar una complexitat de formes de vida i de colors. Per tant, les escates del Drac, per la meva interpretació, és la meva visió de l'ADN de la nostra Festa Major. Un component tradicional, un component molt antic, un component artístic, com és l'element folklòric del Drac, que és una escultura barroca molt singular i de gran rellevància.
Unes escates que també trasnmeten l'estimació de la gent, ja que si ens hi fixem, són molts, petits i grans, els qui sempre passen la mà per damunt de les escates.
-Veiem que el Drac és protagonista al programa?
El Drac és present al llarg del programa de diverses maneres. Ja a la portada veiem el titular Festa Major amb la presència de la cua del Drac que també és un altre tret molt significatiu.
A través de les pàgines veurem també que el color verd és molt present, de manera que es podria llegir que cada pàgina pot ser una escata del nostre Drac.
-Les fotografies també ténen un paper rellevant al programa?
També he volgut plasmar aquesta essència, fent-la extensiva a través de les fotografies, del Drac, no cal dir-ho, però també de la Mare de Déu del Claustre, per què tant un com l'altre, en la seva oposició, són elements vertebradors i orígen de la nostra Festa Major, sobretot la tradicional.
-Finalment, voldries afegir alguna cosa més?
Jo, com en altres edicions que he tingut l'oportunitat i l'honor de poder treballar en la línia gràfica, voldria agrair el treball que han fet des de la regidoria de Cultura i Comunicació, per que l'elaboració del programa d'actes és un treball en equip.
Només vull dir que a mí m'agrada vetllar cada treball des de la tria del paper, els colors, els vernissos. Entenc que és un treball global, no només la portada i m'agrada esmerçar-me a fons en tots els detalls.