
La Judith, amb el llibre durant la presentació que va fer a la Criolla fa unes setmanes Foto: Ramon Estany
Judith Mínguez López és llicenciada en Dret, graduada en Criminologia, màster en Dret Penal i Ciències Penals i en Criminologia, Política Criminal i de Seguretat, i postgrau en Justícia Penal Internacional. Ha publicat diversos articles sobre dret penal, ha estat consultora de l’ICAB-UOC en el curs Tast sobre blanqueig de capitals, va treballar com a lletrada especialitzada en dret penal del 2005 al 2012, i des d’aleshores és jutgessa substituta. En una d'aquestes substituciones va exercir a Solsona, motiu pel qual el seu vincle amb la capital del Solsonès.

Análisis y propuestas de intervención", és un treball de la criminòloga Júdith Minguez que es pot adquirir en forma de manual a la llibreria Verdaguer de Solsona.
Amb aquesta obra pretèn il·lustrar tant a llecs com a professionals sobre el fenòmen de la criminalitat sexual, destruint mites i introduint realitats estadístiques per a que el lector conegui la veritat sobre aquest típus de delinqüents.
En la mateixa , s'han obviat alusions a a les víctimes donat que la pretensió és establir perfils deliqüencials i dades sobre el fenòmen.
Així mateix, s'ha dissenyat un pla de prevenció de la delinqüència sexual a Espanya basat en experiències aplicades en altres països i que aquí encara queden molt lluny.
-Com va nèixer la idea d'aquest llibre?
Jo soc criminòloga. Per tant, aquest llibre, a part de parlar de delinqüència sexual, en parla des del punt de vista criminològic, no tant jurídic-penal, i per tant, s'aborden els profilings, i s'explica les falses realitats i els falsos tabús que hi ha associats.
He intentat fer, per tant, un llibre tant per a llecs com per a professionals de la matèria.
I va nèixer perqué és el meu projecte de final de grau de Criminologia. I obviament del meu interès per la delinqüència sexual.
Sèries com "Mentes Criminales" han fet molt mal en aquesta matèria.
-I quina aportació fas amb aquest llibre?
He dissenyat un pla de prevenció de la delinqüència sexual (no aplicable a Espanya). És un pla molt ambiciós, amb mires al Regne Unit, USA i Alemanya. A dia d'avui, jurídica penalment, no és aplicable.
-Com has estructurat el llibre?
És molt petit i amb dades objectives. Faig un plantejament del problema, i és que si hi ha un delicte que alarma la població, són les agressions sexuals, per molt que el percentatge sigui molt baix, d'un 1%, afecta molt més un delicte sexual que 1000 de furt.
Després, parlo de les legitimacions històriques del a delinqüència sexual (antigament, quan es guanyava una guerra, una manera de dominar era la violència sexual).
També descric el tipus d'agressors i agressions, i a la tipologia parlo del perfil: com neix l'agressor sexual, tipologies delictives que s'activen a l'adolescència.
Jo parlo principalment de la prevenció primària, de preveure des de l'escola, amb un pla d'intervenció integral en l'educació.
De fet, l'agressor sexual és molt heterogeni. Jo el divideixo entre el psicòpata i la resta, que és molt heterogènia. Hi ha certs indicadors que generen alarmes i que es poden detectar a traves d'uns tests.