
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha conegut avui l’estat de les obres de la biblioteca comarcal aquest matí en la seva primera visita a Solsona. Acompanyat de l’alcalde, David Rodríguez; diversos regidors; la diputada Mireia Canals i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó; el conseller ha reconegut que la biblioteca es tracta d’ ”un equipament cultural de primeríssim ordre” i que “l’entrada de gent al nucli antic amb infraestructures com aquesta, que regenerin la zona, és el que dóna sentit al Pla de barris a Solsona” .
Recoder ha assegurat que considera “absolutament prioritari aquestes obres”, però ha matisat que “cal que el Departament tingui els recursos per invertir-hi” . Aquesta ha estat la resposta a la petició que li ha formulat l’alcalde perquè Territori i Sostenibilitat faci l’esforç d’establir una data per als pagaments del deute contret per al finançament del Pla de barris. De les obres certificades l’any passat, l’Ajuntament té pendent de cobrament del Departament de Lluís Recoder mig milió d’euros i dels treballs d’enguany, mig milió més.
David Rodríguez ha explicat que el consistori és conscients de la situació econòmica de la Generalitat i “per això no demanem el pagament estricte del deute, però sí conèixer una data per poder negociar amb les entitats financeres avançaments de diners per pagar les empreses” . L’alcalde ha recordat que en aquests moments “l’Ajuntament està finançant les obres del Pla de barris amb recursos propis”. “Demanem una data per evitar l’aturada dels treballs, l’opció que ens estem plantejant”, ha dit. Així mateix, Rodríguez s’ha mostrat preocupat per la tardança de la resposta a la sol•licitud de l’Ajuntament d’acollir-se a una nova pròrroga.
L’alcalde ha aprofitat la visita del conseller Recoder per exposar-li diverses preocupacions del municipi vinculades a diferents àrees de la conselleria que lidera. Entre d’altres, li ha recordat el compromís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), durant el mandat passat, d’arranjar el camí de l’estació depuradora.
La rotonda de la Cissa, sobre la taula
David Rodríguez també ha destacat la necessitat de desencallar el projecte d’un rotonda a la cruïlla de la carretera de Manresa amb el carrer del Pedraforca, un assumpte que fa temps és damunt la taula de la Direcció General de Carreteres. Ha informat el conseller dels accidents que han tingut lloc en aquest punt de la xarxa viària urbana i de la necessitat de regular-hi el trànsit, ateses les característiques del vial. A més, l’alcalde ha remarcat la necessitat de disposar de recursos per arranjar els camins del Vinyet. Ha recordat que el municipi té més de 50 quilòmetres de vials rurals i que, “malauradament va quedar fora del Pla de Camins comarcal”.
El conseller Lluís Recoder s’ha mostrat receptiu a les demandes formulades per l’alcalde, tot i escudar-se en les limitacions pressupostàries dels diferents organismes del Departament de Territori i Sostenibilitat, “el 50 per cent del pressupost del qual es destina a pagar obres ja realitzades” . Així, per exemple, ha recordat que l’ACA té un deute en aquests moments superiors als 1.200 milions d’euros.
Avui també s’ha tornat a tractar la demanda històrica de millora de la carretera C-26, que uneix Solsona i Berga. En aquest sentit, el conseller ha dit que “actualment no hi ha capacitat de fer noves infraestructures, sinó que és un moment per projectar” . Ha anunciat que s’està treballant en el projecte per tal que, “quan tornin a haver-hi recursos públics, no s’hagi de començar de zero, sinó que hi hagi els projectes aprovats amb els corresponents estudis mediambientals” i puguin licitar-se els treballs.
Aquests temes s’han abordat aquest matí abans després de signar un conveni a l’Ajuntament per a la instal•lació d’una estació meteorològica automàtica –en funcionament des del juliol– en un espai del magatzem municipal, ubicat a la plaça de Sant Jordi. A través d’aquesta instal•lació, el Servei Meteorològic de Catalunya disposa diàriament de 48 dades de cadascun dels paràmetres que es mesuren: la velocitat i la direcció del vent; la pressió atmosfèrica; la radiació solar; la humitat; la temperatura i la pluja.
16 anys de dades climàtiques
Segons ha explicat Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya, “l’esperit de l’estació meteorològica de Solsona és el de substituir la de Clariana de Cardener, que havia quedat obsoleta” , col•locant-la “en un lloc molt representatiu de la comarca” des del punt de vista meteorològic per “seguir la sèrie climatològica del Solsonès iniciada el 1996” i no perdre la sèrie de 16 anys de dades recollides –el clima d’un indret es defineix en un període de 30 anys.
