Riner reaprofitarà les aigües pluvials per als equipaments públics de Freixinet

L’actuació mediambiental compta amb una subvenció de 4.900,50 euros atorgada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat

  • Freixinet -
Publicat el 19 d’octubre de 2024 a les 09:27

L’Ajuntament de Riner ha aprovat el “Projecte per a l’aprofitament d’aigües pluvials i creació de zones de protecció solar i plantació d’arbrat a Freixinet, dins del municipi de Riner (el Solsonès)”, una actuació de caire mediambiental consistent en crear dos dipòsits soterrats de recollida d´aigua de pluja, que emmagatzemarien les aigües recollides per les cobertes dels locals municipals. L’actuació compta amb una ajuda de 4.900,50 euros atorgada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, dins de la línia de “Subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic”.

Les obres es portaran a terme en el decurs del primer semestre del 2025 a la zona de l'Escola Rural del municipi de Freixinet i a la zona d´equipaments municipals, ubicada al nord-oest d’aquest nucli, on actualment hi ha el local social, el magatzem municipal, el local dels gegants, els vestidors, l’àrea esportiva i una zona d´estacionament pública. 

El projecte s’emmarca en la línia d’actuacions de millora de la gestió de l´aigua mitjançant l´eficiència de les xarxes municipals d´abastament d´aigua i l´aprofitament dels recursos hídrics no convencionals per a usos no potables en equipaments municipals (apartat que inclou l’aprofitament d´aigües pluvials, grises, regenerades o freàtiques). 

Aquesta iniciativa forma part de les accions desenvolupades per l’Ajuntament de Riner per implementar serveis que promoguin una major qualitat de vida dels seus habitants i dels visitants, sempre amb un plantejament mediambiental. Una de les preocupacions més importants del Consistori és l´aprofitament de les aigües, per tal d’evitar el malbaratament d´un bé que cada cop serà més escàs, fet que comporta greus problemes a la societat. Per tant, a més a més de fer-ne un bon ús, es pretén que l’aigua que estigui disponible tingui un aprofitament òptim per a tota la comunitat. 

S´ha fet un estudi de la pròpia escola municipal que determina que les 25 persones usuàries (mestres i alumnes), si fan 3 descàrregues al dia d´uns 6 litres per a cada ús (considerant 185 dies lectius a l´any), consumeixen aproximadament 83.250 litres anuals, quantitat es podria estalviar o reduir al màxim.   

Els dos dipòsits soterrats de recollida d´aigua de pluja, que emmagatzemarien les aigües de les cobertes dels locals municipals, estarien ubicats a la zona d´equipaments i a l'escola rural municipal. Les aigües del primer dipòsit servirien per a donar servei als WC del local social i per al reg de les plantes, arbres i zones verdes properes, mentre que les del segon servirien per als WC de l´escola i per al reg dels arbres del pati i zones verdes properes existents, així com del futur arbrat. 

Conclusió 

El procés de redacció del DUPROCIM compleix plenament amb la finalitat de l'actuació subvencionada dins el marc de les bases de subvenció d’acció climàtica, ja que aborda de manera directa les vulnerabilitats climàtiques del municipi. A més, el fet que el document estigui en procés d'aprovació pel Ple Municipal i pendent de validació per la Direcció General de Protecció Civil assegura que s’estan complint els procediments establerts. Aquest pla dotarà el municipi d'una eina fonamental per a la gestió dels riscos i la protecció de la ciutadania davant els efectes adversos del canvi climàtic, fent que sigui una actuació plenament justificable i subvencionable.