
Dijous 5 de novembre, dins el marc del programa d’escola de famílies, el Sol del Solsonès, va organitzar una xerrada per saber si els mitjans de comunicació tracten bé el tema de salut mental. El periodista Juan Pablo Torrents i el psicòleg Jordi Morillo van ser els encarregats de parlar sobre el tema. El Sr. Torrents va explicar que els periodistes tenen una gran responsabilitat al parlar de salut mental perquè es parla de la vida de persones.
Va dir que moltes vegades es cau en el sensacionalisme per vendre, per manca de informació o simplement per falta de temps en treballar la noticia. Moltes vegades s’utilitzen imatges que transmeten soledat i aïllament que no ajuden a sensibilitzar el tema. Va explicar que quan hi ha una agressió moltes vegades s’associa a una malaltia mental sense parlar amb associacions, federacions, psiquiatres.. i llavors la noticia no es real. Va concloure dient que els mitjans han de tenir cura, perquè les paraules poden marcar a una persona de per vida i que a la carrera de periodisme s’hauria de fer una assignatura obligatòria sobre l’ètica del llenguatge. En el torn del psicòleg Jordi Morillo, aquest va explicar que els mitjans sempre parlen de malalties psicòtiques, no parlen de persones amb una malaltia, això crea discriminació, despreci i vergonya. Va comentar que les persones que treballem amb aquest col·lectiu treballem per activar-los no per frenar la violència perquè no la tenen. Segons ell, tenim tant calat el discurs i la imatge social sobre el tema que costarà temps sol ventar-lo i això fa que les persones s’aïllin mes encara.
S’ha de saber que les persones que tenen aquest tipus de malalties una vegada estables i medicades, tenen mancances i fortaleses com a tothom i poden aportar moltes coses. Quan es fa un diagnòstic condiciones a la persona i a la família per sempre perquè s’etiqueten (i si no està ben diagnosticat?) i els mitjans de comunicació tenen tanta força com per fer seguir l’estigma. El psicòleg va concloure en que s’han de començar a generar imatges en positiu ja que segons l’OMS, el 80% de la població patirà al llarg de la seva vida una malaltia mental en algun moment.
Si voleu denunciar la discriminació d’algun mitjà en el tractament de la malaltia mental ho podeu fer en: http://obertament.org/es/que-puedes-hacer-tu/alerta-estigma