Solsona aprova el refinançament de préstecs que suposarà un estalvi d’uns 122.700 euros en interessos

La CUP hi vota en contra per no haver considerat l’oferta de la banca ètica o de cooperatives de crèdit

Publicat el 28 de setembre de 2015 a les 17:44
Actualitzat el 28 de setembre de 2015 a les 17:56
 

El Ple municipal de Solsona ha donat llum verd a una operació de refinançament de préstecs que permetrà estalviar a les arques municipals un mínim de 122.700 euros en interessos bancaris en un període d’entre sis i vuit anys. Tots els grups hi van votar favorablement excepte Alternativa per Solsona-CUP, que es mostra crítica, entre d’altres, amb el fet que no s’hagin demanat ofertes a entitats alternatives a la banca tradicional, com la banca ètica o cooperatives de crèdit. 

Tal com va exposar el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, l’operació passa per unificar els préstecs amb els diferencials més elevats i amb venciments similars. A final de juliol es va sol·licitar una proposta a totes les entitats bancàries amb sucursal a Solsona per millorar les condicions financeres de cinc crèdits que suposen una quarta part del deute de l’Ajuntament. El Banc Santander és l’entitat que va presentar unes condicions més avantatjoses: un crèdit de 584.000 euros amb un euríbor més 0,70 i un altre de 476.000 a euríbor més 0,86. 

Per evitar suspicàcies, Xandri, exdirector de l’oficina del Banc Santander, ha aclarit que en el procediment de contractació s’ha estat “estrictament escrupolós i a les entitats se’ls va demanar el lliurament d’ofertes en sobre tancat”.

El grup municipal de Convergència felicita la regidoria d’Hisenda per l’estalvi que suposarà per a les arques municipals. No obstant això, el seu portaveu, Marc  Barbens, va voler fer alguns advertiments en la sessió plenària. D’una banda, va témer que el fet de concentrar els préstecs en una mateixa entitat financera farà minvar la fluïdesa de relacions amb la resta per a futures operacions. Igualment, Barbens va matisar que s’ha contractat un banc que “no és de capital català ni té obra social, i l’Ajuntament hauria de tenir sensibilitat amb aquests aspectes”.  

Més crítica va ser la CUP. També va celebrar el resultat de l’operació i va reconèixer la tasca del regidor d’Hisenda. Tanmateix, va lamentar que a l’hora de sol·licitar ofertes no s’hagin tingut en compte la banca ètica o cooperatives com la Caixa d’Enginyers. A més, va apel·lar a criteris ètics també quan va denunciar que el Banc Santander és el segon de l’Estat espanyol que més inverteix en armament.  “És incoherent contractar crèdits amb aquest banc i al mateix Ple aprovar una moció en defensa de l’acollida de refugiats”, va sentenciar Òscar Garcia, portaveu del grup.

L’executiu local va argumentar que l’Ajuntament demana sempre ofertes a totes les entitats amb sucursal a Solsona, que “són les que generen ocupació a la ciutat”, tal com va destacar l’alcalde, David Rodríguez. “És un criteri raonable que hem fet servir sempre fins a dia d’avui”. El regidor d’Hisenda va dir que “el futur pot ser de la banca ètica, però avui encara té més interès a rebre recursos que no pas a deixar-ne”. Segons Xandri, “en aquest tipus d’operacions no sortia a compte” per al consistori, ja que els diferencials haurien estat més elevats. El regidor replica que actualment aquest tipus d’entitats “no tenen capacitat per fer unes ofertes tan competitives”. 

Comptes del 2014 validats

El darrer Ple també va aprovar els comptes del 2014, que van ser qualificats d’”excel·lents” pel regidor d’Hisenda, si bé ell no hi va treballar perquè corresponen al mandat passat. El resultat pressupostari era de 918.975 euros, amb un romanent de tresoreria de 2,2 milions d’euros –hi havia moltes obres pendents que s’han pagat en l’actual exercici–, un rati de càrrega financera del 9,88 per cent i un nivell d’endeutament del 54,79 per cent, “molt per sota del sostre que permet la llei”. 

El rati legal d’estalvi net va ser de l’11,59 per cent i l’endeutament per habitant, de 473,57 euros. Així mateix, entre altres dades que va remarcar Ramon Xandri, hi ha el període mitjà de pagament als proveïdors, que és de 24 dies, motiu pel qual “Solsona és una de les ciutats per a la qual tothom vol treballar”. Els comptes, en definitiva, evidencien que “l’any passat va ser un exercici molt bo quant a comptabilitat”, va expressar el regidor.