Solsona demana la col·laboració d’empreses i establiments per millorar les condicions de la UEC

La Unitat d’Escolarització Compartida L’Afrau necessita material i recursos econòmics

Publicat el 22 de febrer de 2012 a les 16:08
(ARXIU) El centre s’ubica en una antiga granja del Vinyet Foto: Aj Solsona

Una botiga d’electrodomèstics de Solsona i una fusteria d’Olius han col·laborat darrerament amb la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) L’Afrau fent donacions materials per a les instal·lacions de la finca de Cal Magí on desenvolupa la seva tasca. Són les primeres respostes a la carta que, en el decurs d’aquest mes, una cinquantena d’empreses i establiments de Solsona han rebut en què se’ls demana suport econòmic o material per millorar les condicions de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) L’Afrau. La signen la regidora d’Educació, la consellera comarcal de la mateixa àrea i les directores dels centres de secundària de la ciutat. 
 
La mateixa missiva incorpora una altra carta de l’equip de personal de la UEC on s’exposen les necessitats que requereix el seu equipament per millorar la tasca educativa i social. Hi fan una crida a les “col·laboracions desinteressades d’entitats, estaments públics, empreses i particulars amb inquietuds socials” per tal de fer front a les despeses i proporcionar als joves amb necessitats educatives especials, derivades de la inadaptació al medi escolar, “una educació el màxim d’equiparable possible a la dels seus companys” . Aquest curs, es dóna servei a una quinzena d’alumnes.
 
Segons Jordi Corbera, Carme Castel i Teresa Novelles, director i responsables de la Unitat, respectivament, cal tenir present “el pressupost limitat que dóna el Departament d’Ensenyament per fer front a totes les despeses que comporta la gestió i funcionament de la UEC” , així com el fet que aquest tipus d’escolarització sigui gratuïta.  
 
Per obtenir unes millors condicions d’habitabilitat, confort i la tasca educativa de la finca, que és una antiga granja, la UEC necessita estufes, ordinadors, un escalfador d’aigua, una cuina amb forn, cortines, fustes i aglomerats, portes i finestres, llenya i prestatges, entre d’altres. També requereix material i eines de construcció, com una formigonera, escales d’alumini, carros i canalitzacions; eines d’hort i jardineria, i articles de ferreteria i pintura. 
 
Entre els projectes que la UEC té damunt la taula per fer realitat, hi ha el condicionament d’un taller i una aula al primer pis de l’edifici, que encara es troba en condicions precàries; la separació d’espais per poder desdoblar grups i mantenir entrevistes amb les famílies, ja que l’estructura actual encara és pròpia d’una granja; l’habilitació d’un local d’esbarjo per a l’alumnat, l’aïllament i la dignificació dels sostres i les parets, així com l’aprofitament de les aigües pluvials. 
 
L’ajut econòmic se sol·licita sobretot per poder mantenir l’activitat d’equinoteràpia social que ha dut a terme durant uns quants anys. “S’està convertit en un eix d’aprenentatge molt motivador i engrescador per a l’alumnat” , segons destaca Jordi Corbera. En aquests moments el centre no disposa de cap subvenció per aquest fi com en cursos anteriors. 
 
‘Amb petites aportacions es pot fer molt’
 
“Som conscients de les dificultats econòmiques que viuen les empreses en aquests moments, però amb petites aportacions es pot fer molt per contribuir en projectes que beneficien la comunitat” , assenyala la regidora d’Educació de Solsona, Encarna Tarifa. “Tant els empresaris com els comerços de la ciutat es caracteritzen per la seva predisposició a col·laborar amb festes locals i altres iniciatives i, per tant, gosem fer-los ara aquesta petició” . Tarifa es mostra convençuda que la crida serà “prou ben valorada, atès que revertirà en benefici de la formació dels joves i el seu entorn”.
 
Administracions locals, centres educatius i la UEC agraeixen públicament les aportacions desinteressades de la fusteria Promic i l’establiment Milar Pelfort. Tothom qui estigui disposat a col·laborar fent donacions econòmiques o materials pot trucar a l’Ajuntament, al telèfon 973 48 00 50 (ext. 134 – Sílvia). 
 
El personal i el propi alumnat han anat adequant la finca de Cal Magí els darrers cinc anys gràcies a les aportacions de l’Ajuntament, el Consell Comarcal i donacions anteriors de les empreses Tradema, Jordi Vilar i Terrimat. “Per tal de continuar en la mateixa línia en benefici dels joves hem cregut oportú fer aquesta nova crida” , apunta la regidora.