
El darrer Ple municipal de Solsona va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics la modificació de les ordenances reguladores de de la tinença, comerç i recollida d’animals domèstics de companyia de Solsona.
Segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Antoni Carralero, "A Solsona tenim un problema, encara que la major part ho fa correcte". Segons Carralero, aquestes ordenances, que s'han consensuat amb la regidoria de Governació, es posen al dia, donant competència a la policia local per sancionar directament. A més, per informar a la ciutadania, s'engegarà properament una campanya d'informació i de sensibilització.
Per la seva part, el portaveu de Convergent, Marc Barbens, demanà que es vetllès per que no hi hagués persones que no s'assabentessin de les ordenances i es trobin amb un problema gros quan siguin sancionades, atès que les sancions són importants.
RESUM ORDENANÇA DE L’AJUNTAMENT DE SOLSONA REGULADORA DE LA TINENÇA,COMERÇ I RECOLLIDA D’ANIMALS DOMÈSTICS DE COMPANYIA DE SOLSONA (podeu llegir la totalitat de l'ordenança a l'enllaç adjunt de la notícia)
Aquesta Ordenança té per objecte la regulació de la tinença, comerç i recollida d’animals domèstics de companyia de Solsona per tal de garantir el màxim respecte als drets dels animals, el bon nivell de convivència entre els animals i les persones en el medi urbà i la màxima qualitat de vida possible per a tots.
Són animals domèstics de companyia els que es crien i reprodueixen amb la finalitat de viure amb l’home, en especial totes les subespècies i varietats de gats (Felis catus) i totes les subespècies i varietats de gossos (Canis familiaris) i de fures.
Resten exclosos de la regulació d’aquesta Ordenança els animals que es crien per a la producció de carn, pell o algun altre producte útil per a l’home, que es regulen per altres reglamentacions. També queden exclosos els animals d’experimentació.
Animals agressius o perillosos
No és permesa la tinença d’animals de manifesta agressivitat o que poden provocar enverinaments per la seva mossegada o picada.
Gossos potencialment perillosos
En els darrers temps han transcendit a l’opinió pública casos de gossos que, per llurs característiques físiques i de comportament, es poden considerar potencialment perillosos i que han protagonitzat incidents importants, des d’agressions molt greus a persones i altres animals, a casos, fins i tot, de participació en baralles il·legals de gossos. Aquests fets, provocats bàsicament perquè els propietaris d’aquests animals en fan un ús indegut, han creat una alarma social que ha de rebre una resposta efectiva de l’Administració.
D’acord amb la Llei 10/1999, de 30 de juliol, de la Generalitat de Catalunya, tenen la consideració de gossos potencialment perillosos els que presentin una o més d’una de les circumstàncies següents:
a) Gossos que han tingut episodis d’agressions a persones o altres gossos.
b) Gossos que han estat ensinistrats per a l’atac i la defensa.
c) Gossos que pertanyen a una de les races següents o a llurs encreuaments: bullmastiff, dòberman, dog argentí, dog de Bordeus, fila brasileiro, mastí napolità, pit bull, de presa canari, rottweiler, staffordshire i tosa japonès.
Mesures de seguretat
1. A les vies públiques, a les parts comunes dels immobles col·lectius, als transports públics i als llocs i als espais d’ús públic general, els gossos a què fa referència l’article anterior han d’anar lligats i proveïts del corresponent morrió, i en cap cas no poden ésser conduïts per menors de setze anys.
2. Les instal·lacions que alberguin els gossos potencialment perillosos han de tenir les
característiques següents, a fi d’evitar que els animals en surtin i cometin danys a tercers:
a) Les parets i les tanques han d’ésser suficientment altes i consistents i han d’estar ben fixades per tal de suportar el pes i la pressió de l’animal.
b) Les portes de les instal·lacions han d’ésser tan resistents i efectives com la resta del contorn i s’han de dissenyar per a evitar que els animals puguin desencaixar o obrir ells mateixos els mecanismes de seguretat.
c) El recinte ha d’estar convenientment senyalitzat amb l’advertiment que hi ha un gos d’aquest tipus.
Tinença d’animals domèstics
1. Els animals de companyia han de disposar d’espai suficient i d’aixopluc contra la intempèrie, especialment els que es mantenen en zones exteriors i en caneres. Els animals d’un pes superior als 25 kg no poden tenir com a habitacle espais inferiors a 6 m2 , amb excepció dels que romanguin en les caneres municipals.
2. Es prohibeix mantenir els animals de companyia en un lloc sense ventilació, sense llum o en condicions climàtiques extremes.
3. La retirada dels excrements i dels orins s’ha de fer de forma quotidiana, i s’han de mantenir els allotjaments nets, desinfectats i desinsectats convenientment.
4. Els gossos de guarda i, de forma general, els animals de companyia que es mantenen lligats o en un espai reduït, no poden restar en aquestes condicions de forma permanent; els animals de companyia amb edat subadulta han de disposar d’un grau superior de llibertat de moviments. Així mateix, han de poder accedir a una caseta o aixopluc destinat a protegir-los de la intempèrie. L’aixopluc ha de ser impermeable, airejat i protegit de l’escalfament excessiu.
5. Mai no poden tenir com a allotjament habitual els celoberts i/o els balcons.
Mitjans de subjecció
1. El mètode de subjecció habitual són les cadenes escorredores. Les cadenes fixes només s’utilitzaran quan la impossibilitat d’instal·lar una cadena escorredora estigui justificada.
2. El collar i la cadena han de ser proporcionals a la talla i a la força de l’animal, no poden tenir un pes excessiu ni impossibilitar els moviments de l’animal. En cap cas la cadena serà inferior a 3 m.
3. Les cadenes escorredores han d’anar sobre un cable horitzontal i han de permetre que l’animal pugui jeure i arribar a l’aixopluc com a l’aigua i aliments.
4. Les cadenes de tipus fix han de portar un dispositiu que eviti la torsió o el seu enrotllament i la immobilització de l’animal.
5. En cap cas el collar dels animals de companyia que es mantenen lligats ha de ser la mateixa cadena que el lliga, ni un collar de força o que produeixi estrangulació.
Manteniment en vehicles
1. És prohibit mantenir els animals de companyia en vehicles estacionats més de 2 hores; en cap cas pot ser el lloc que els albergui de forma permanent.
2. Durant els mesos d’estiu els vehicles que alberguin en el seu interior un animal de companyia s’han d’estacionar en una zona d’ombra, facilitant en tot moment la ventilació.
3. És prohibit tancar els animals de companyia en el maleter dels cotxes, llevat que s’adeqüi un sistema apropiat que garanteixi un aireig eficaç i que, alhora, eviti una possible intoxicació dels animals deguda als gasos originats pel mateix vehicle.
Presència d’animals a la via pública
1. A les vies públiques els animals aniran lligats amb corretja o cadena i collar amb la identificació censal.
2. Els animals la perillositat dels quals sigui raonablement previsible per la seva naturalesa o característiques, hauran de circular amb morrió. L’ús del morrió podrà ser ordenat per l’autoritat municipal o els seus agents quan les circumstàncies així ho aconsellin i mentre durin aquestes.
3. El propietaris de gossos han d’adoptar les mesures necessàries perquè aquests no embrutin amb deposicions fecals ni orins les voravies, zones de vianants, parcs i en general qualsevol lloc destinat al trànsit de vianants o parcs públics. El propietaris de gossos són responsables de recollir els excrements convenientment, mitjançant bosses de plàstic o paper i dipositar-les en recipients d’escombraries.
4. Queda prohibida la presència d’animals domèstics en parcs infantils i zones de jocs.
5. Queda prohibit alimentar els animals a la via pública.
6. En el cas que es produeixi infracció d’aquestes normes, els agents de la Policia Local sancionarà el propietari o la persona que condueixi el gos i li requerirà també que retiri les defecacions.
7. Aquestes limitacions i prohibicions no són aplicables als gossos pigall dels invidents.
Recollida d’animals
Es considera que un animal és abandonat o vagabund si no du cap tipus d’identificació de l’origen o del propietari ni va acompanyat de cap persona. En aquest cas l’Ajuntament es farà càrrec de l’animal fins que sigui recuperat o cedit.
El propietari que perdi un animal ha de comunicar-ho en el termini de 48 hores. Transcorregut aquest termini es considerarà abandonat.
El termini per recuperar un animal és de vint dies.
1. Si l’animal du identificació, els serveis municipals avisaran el seu propietari, el qual
disposarà d’un termini de deu dies per recuperar-lo.
2. Per recuperar un animal el propietari haurà d’acreditar la seva propietat i abonar prèviament les despeses que ha originat el manteniment o qualsevol altra despesa que hagi originat l’animal i la taxa establerta a l’Ordenança fiscal corresponent. Si una vegada avisat el propietari, aquest no disposa de l’animal identificat tal com regula l’article 25 i/o no abona les taxes en el temps estipulat, s’aplicarà la sanció corresponent a aquesta infracció.
Tipificació de les infraccions
1) Infraccions lleus:
a) Que la presència d’un animal domèstic provoqui, de manera demostrada, una situació de perill, risc o incomoditat per als veïns, altres persones o animals.
b) La no presència en lloc ben visible d'un rètol advertint l’existència d’un gos de vigilància o potencialment perillós.
c) Alimentar qualsevol tipus d'animals a la via pública.
d) La possessió d'un animal domèstic de companyia no censat o la circulació d'aquests animals per la via pública.
e) No comunicar al cens la mort, canvi d'adreça o propietari d'un animal en el termini de 3 mesos.
f) No comunicar la desaparició d’un animal en el termini de 48 hores.
g) Pels veterinaris, consultoris veterinaris, clíniques i hospitals veterinaris, la manca d'arxiu, o arxiu incomplet, amb els animals objecte de vacunació o tractament obligatori.
h) La venda d'animals que no hagin estat desparasitats o que no estiguin lliures de malaltia.
i) No lliurar al comprador en el moment de la venda un document que indiqui la data de venda, tipus, classe, raça, procedència i criador de l'animal i el número d’identificació.
2) Infraccions greus:
a) La circulació de gossos per la via pública sense anar lligats i collar.
b) No recollir convenientment els excrements de la via pública i dipositar-los en contenidors d'escombraries.
c) La possessió d'un animal domèstic de companyia no identificat per algun dels sistemes establerts per reglament.
d) La tinença d'animals de companyia sense l'alimentació necessària i/o en instal·lacions inadequades des del punt de vista higienicosanitari i/o sense els tractaments veterinaris o vacunacions obligatoris.
e) Fer donació d'un animal com a premi, recompensa o regal per altres adquisicions.
f) La venda d'animals als menors de 14 anys i a incapacitats sense l'autorització dels que tenen la pàtria potestat o la custòdia.
g) La presència d'animals domèstics en tota mena de locals destinats a fabricació, emmagatzematge, transport o manipulació d'aliments i/o begudes.
h) La circulació i permanència de gossos i altres animals en les piscines, recintes esportius i entitats públiques.
i) No realitzar els tractaments o mesures obligatòries que ordenin les autoritats administratives.
j) No comunicar als veterinaris o centres veterinaris les malalties de declaració o comunicació obligatòria.
k) La venda d'animals domèstics fora dels establiments autoritzats.
l) No reunir, els establiments de venda d'animals domèstics, els requisits que s'especifiquen a l'article 34.
m) La infracció reiterada de més de dues vegades en un any d'una falta lleu es considerarà falta greu.
3) Infraccions molt greus:
a) La tinença d'animals exòtics o salvatges en domicilis particulars sense l'autorització
expressa de l'Ajuntament i sota les condicions que s'especifiquen en l'article 2.
b) Maltractar o agredir físicament els animals o sotmetre'ls a qualsevol pràctica que els provoqui sofriment o danys.
c) Abandonar els animals.
d) Practicar mutilacions o esterilitzacions als animals, llevat de les controlades per veterinaris en cas de necessitat o per mantenir les característiques de la raça.
e) Vendre animals a laboratoris o clíniques sense control de l'Administració.
f) L'ús d'animals en espectacles, lluites i altres activitats en els casos establerts en l'article 9.6.
g) El sacrifici d'un animal fora del control i responsabilitat d'un veterinari.
h) En cas de mossegades o lesions provocades per un animal, l'incompliment de l'article 31.
h) Tenir gossos o animals potencialment perillosos sense llicència
i) Vendre o transmetre per qualsevol títol un gos o animal potencialment perillós a qui no disposi de llicència
j) Adquirir un gos potencialment perillós persones menors d’edat o privades judicialment o governativament de la seva tinença
k) La reincidència en la comissió d'una falta greu es considerarà falta molt greu.
Graduació de les sancions
1. Les infraccions a les disposicions d’aquesta Ordenança es qualifiquen en lleus, greus i molt greus.
a) Les infraccions de caràcter lleu podran ser sancionades amb multa fins a 100,00€.
b) Les infraccions de caràcter greu podran ser sancionades amb multa des de 100,01 a 600,00 €.
c) Les infraccions de caràcter molt greu podran ser sancionades amb multa des de 600,01 a 4.000,00 €.
1. En cas d'infracció a aquesta Ordenança, l'Ajuntament, mitjançant els seus agents, podrà comissar l'animal o animals objecte d’infracció o protecció.
2. El comís a què es refereix l’apartat 1 té el caràcter de preventiu fins a la resolució de l’expedient sancionador corresponent, que en tot cas ha de determinar la destinació final que s’ha de donar als animals comissats.
3. Les despeses ocasionals pel comís a què es refereix l’apartat 1 i les actuacions relacionades amb aquest són a compte de qui comet la infracció.