Solsona es dota d’un inventari i ordenança de camins

La xarxa viària rural del municipi presenta una extensió de 96 quilòmetres

Publicat el 28 de març de 2014 a les 18:49
Camí de Sant Honorat, classificat com a terciari

La xarxa viària rural de Solsona està integrada per un total de 96 quilòmetres de camins. Ho posa de manifest l’inventari de camins realitzat per l’Ajuntament i aprovat pel Ple d’ahir al vespre. Juntament amb aquest treball, s’ha donat llum verd a l’ordenança que regula els camins. L’oposició s’hi va abstenir perquè, tot i valorar l’exhaustiva feina tècnica que ha comportat, considera necessari disposar de més temps per avaluar a fons l’inventari i, si s’escau, presentar-hi possibles esmenes.
 
L’inventari, el treball de camp del qual va iniciar-se durant el mandat passat, recull informació de tots els camins rurals de titularitat municipal, que es classifiquen en principals, secundaris i terciaris, i els drets reals constituïts. Entre d’altres, fa constar les mencions necessàries per identificar cada vial i reflectir la seva situació jurídica, així com la destinació o ús.   
 
Tal com explica la regidora del Vinyet, Sara Alarcón, la redacció de l’inventari no ha estat un treball ràpid, sinó més aviat “de formigueta” , basat en una costosa recerca. El procés va començar amb l’exregidor Jordi Fraxanet al capdavant d’aquesta àrea, estudiant camí per camí a partir d’un treball de camp amb què s’han identificat tots els camins documentats i referenciats dins el terme municipal de Solsona. La redacció va començar-se al principi del mandat en curs amb una primera fase centrada en els camins principals. A continuació, la metodologia emprada va consistir en la recerca i documentació, que va implicar la consulta de fonts orals i escrites de caràcter històric, inclosos cartografia antiga i actual i llibres i publicacions en matèria de camins.  
 
L’ordenança municipal de camins, redactada des dels serveis tècnics municipals, té l’objectiu de regular l’ús i la defensa d’aquesta xarxa per garantir-ne i promoure’n l’ús públic, la conservació i la millora. S’hi regulen la classificació dels camins; la delimitació de la zona de domini públic entorn seu; els canvis en el traçat; el règim d’ús comú general i especial, així com la seva defensa, protecció i conservació. 
 
Aquesta normativa preveu un règim sancionador i estableix que les infraccions lleus, com per exemple abandonar objectes a la zona de servitud d’un camí o superar els límits de velocitat permesos, poden ser sancionades amb multes de fins a 750 euros; les greus, com deteriorar qualsevol element dels camins relacionat amb la seguretat de la circulació o realitzar cremes de restes agrícoles a la zona d’usos restringits, amb multes de fins a 1.500 euros, i les molt greus, amb un màxim de 3.000 euros. Es tipifica com a faltes molt greus destruir o alterar instal•lacions que afectin la calçada o els vorals, usar els camins de forma continuada per realitzar-hi maniobres amb maquinària agrícola, llaurar-los i embrutar-los amb pedres, terres o restes de tales d’arbres, entre d’altres.
 
Presentació al veïnat 
La regidoria del Vinyet presentarà l’inventari de camins al veïnat en un acte públic. Es farà el pròxim dilluns 7 d’abril a dos quarts de vuit del vespre a la sala cultural de l’Ajuntament. Just dos anys després de la primera convocatòria per recollir aportacions ciutadanes sobre els primers treballs tècnics, la regidora Sara Alarcón exposarà les característiques de l’inventari complet. També hi participaran l’arquitecte municipal i redactor de l’ordenança, Ferran Montenegro, i el delineant municipal Víctor Pallarès. 
 
Camí del Miracle o Llobera, classificat com a secundari