Solsona estrena dues gegantes

El proper dissabte 11 de novembre al Teatre Comarcal en el marc de l’obra "L’ÍMPETU DE LES GEGANTES i l’onzena edició del FuraFolk

Publicat el 26 d’octubre de 2023 a les 22:23
475 anys després de l’aparició de la primera geganta a Catalunya ha arribat el moment de que les gegantes deixin de representar un mer complement dels seus marits, els gegants. De fet, hi ha més de mil parelles de gegants i la totalitat d’aquestes, en major o menor mesura, són jeràrquiques i patriarcals. El proper dissabte 11 de novembre a 2/4 de 6 de la tarda tens una cita històrica al Teatre Comarcal de Solsona, on s’estrenarà la primera parella de dues gegantes empoderades.

El projecte que es presenta parteix del Treball de Fi de Grau d’Humanitats del solsoní David Caelles Fernández, el qual ha estat guardonat per l’Observatori per a la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona, i combina un projecte d’investigació amb un d’intervenció social. En aquest sentit, s’analitza la cultura popular i, específicament, el fet geganter des d’una perspectiva de gènere i interseccional. Així mateix, la recerca es basa en el mètode qualitatiu i en el treball etnogràfic comparatiu de diverses expressions culturals, tenint en compte tant l’estructura social com la mateixa imatgeria festiva. A partir dels resultats empírics, Caelles ha dissenyat i construït les dues gegantes, combinant així les necessitats socials amb les necessitats culturals.

Tanmateix, sovint s’infravalora la cultura popular com a espai discriminatori, que es perpetua a través de la reproducció social acrítica. Tot i això, precisament la cultura popular festiva apel·la a les emocions més intrínseques, esdevé un símbol de la nostra identitat i és un pal de paller de la socialització des de la infància. En aquest context, és necessari aportar una mirada crítica des d’una perspectiva de gènere, que no significa destructiva, i que ens ha de permetre avançar com a societat. El projecte que es presenta aborda l’arrel de la problemàtica posant les arts visuals al centre, tant a nivell escultòric i de vestuari en el cas de les gegantes, com a nivell escènic en el cas de l’espectacle.
 
 

L'ímpetu de les gegantes

L’obra de teatre que catalitzarà l’estrena de les gegantes combina situacions imaginatives i literàries amb teatre documental basat en els resultats de la investigació. De fet, un seguit d’escenes independents però interconnectades entorn de la cultura popular festiva, tradicional i no tan tradicional, basteixen la part central de l’espectacle. L’obra té una durada d’uns quaranta minuts i és interpretada i codirigida per Núria Ginestà, David Caelles i Alba Martín. Les entrades es poden adquirir a la pàgina web entradessolsones.com i tenen un preu de 5 euros, que es destinaran íntegrament a assumir una part del cost material de les gegantes. L’acte de presentació en qüestió, organitzat pel Casal Popular La Fura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona, s’emmarca en l’onzena edició del FuraFolk, que es celebrarà el proper dissabte 11 de novembre. Properament es publicarà el programa complet de la jornada, pareu l’orella!