Solsona estudia la viabilitat d’introduir calderes de biomassa als edificis municipals

El Ple aprova una moció presentada per la CUP per potenciar l’ús d’aquesta energia renovable

Publicat el 01 de febrer de 2016 a les 21:56
Actualitzat el 01 de febrer de 2016 a les 22:03

Llar d'infants municipal, l'únic equipament que utilitza aquesta energia renovable


La regidoria de Medi Ambient de Solsona ha encarregat un estudi energètic de tots els edificis municipals que inclourà, entre d’altres, la viabilitat de substituir les calderes de gasoil per altres de biomassa forestal. Ho va anunciar el regidor de l’àrea, Antoni Carralero, en el primer Ple de l’any, divendres passat, amb motiu de l’aprovació d’una moció presentada per Alternativa per Solsona-CUP sobre aquesta transformació. Es va donar llum verd al text per unanimitat. 

La moció insta els serveis tècnics a començar la redacció d’un projecte tècnic per estudiar la viabilitat, les prioritats, el cost i l’estalvi econòmic que suposaria aquesta substitució de calderes. Així mateix, emplaça el govern municipal a complir el Pla d’acció per a l’energia sostenible (PAES) en els terminis en què es va aprovar, ara fa dos anys, sempre que ho permeti la disponibilitat pressupostària, i a buscar el finançament per fer-lo possible. 

Igualment, es demana a la Generalitat de Catalunya que inclogui els edificis públics de titularitat municipal en una futura segona fase del pla de calderes, que preveu la instal·lació i el manteniment de calderes de biomassa de tot Catalunya. La primera fase es va aprovar el setembre passat i va beneficiar prop d’una trentena d’equipaments de deu municipis.

L’equip de govern va avançar que s’ha encarregat un estudi al despatx solsoní d’enginyeria CB2G sobre el consum energètic a tots els equipaments municipals i els possibles canvis que es poden introduir per reduir-lo. Pel que fa a l’edifici consistorial, una altra empresa ja en va realitzar una auditoria el 2011, a partir de la qual es van incorporar millores, com per exemple la instal·lació de temporitzadors de llum. 

En funció de les subvencions

De totes maneres, l’alcalde, David Rodríguez, sosté que en equipaments com la Sala Polivalent “la inversió de la instal·lació d’una caldera de biomassa no s’amortitzaria”, especialment perquè no és un immoble amb un funcionament continuat. Però “estem buscant subvencions per a altres equipaments”, va dir Rodríguez. 
 
De fet, el febrer del 2010 els serveis tècnics municipals van redactar una proposta per instal·lar una única caldera de biomassa a l’aparcament de la Sala Polivalent que subministrés l’energia també a l’escola bressol municipal. el Casal de Cultura i l’escola Setelsis, projectant una canalització d’un quilòmetres d’extensió. Amb tot, en aquell moment va quedar encallat per manca de viabilitat. Posteriorment, el consistori va sondejar una empresa solsonina perquè valorés si sortia a compte la instal·lació d’una caldera per al Casal de Cultura i l’escola Setelsis, i es va concloure que “tampoc resultava viable econòmicament”, segons recorda l’alcalde. 

Per ara, a la llar d’infants

Actualment les úniques instal·lacions municipals que funcionen amb aquest combustible renovable són les de l’escola bressol Els Petits Gegants i ho fan a través de d’una caldera que ocupa sòl municipal tot i estar finançada per l’empresa subministradora. Es va fer a través d’un acord entre l’Ajuntament i aquesta empresa per fomentar l’ús biomassa.

Per al grup municipal de CDC, no és necessari condicionar aquesta actuació a possibles subvencions. El seu portaveu, Marc Barbens, fins i tot va demanar al Ple que si a final d’any hi ha romanent de tresoreria es destini a aquesta finalitat. Així mateix, Barbens proposa negociar el seu finançament amb les mateixes empreses subministradores. 

Antoni Carralero recorda que l’Ajuntament solsoní està treballant en el PAES amb diferents accions que permetin reduir un 60 per cent de les emissions generades en els edificis municipals l’any 2020. Els immobles que utilitzaven gas propà (pavellons esportius i Sala Polivalent) han passat al gas natural; la Biblioteca Carles Morató s’escalfa i es climatitza amb energia geotèrmia, i, més recentment, s’han instal·lat termòstats a l’edifici consistorial i al Casal de Cultura i Joventut, a tall d’exemple.