
L’Ajuntament de Solsona ha ratificat l’adhesió a un conveni marc de col•laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i els sistemes integrats de gestió de residus de piles i acumuladors. El consistori, amb la col•laboració de la Fundació Volem Feina, opta per la fórmula de recuperar les piles i acumuladors en els diferents punts de recollida de la ciutat i dipositar-les a la deixalleria municipal, on seran recollides per Ofipilas, l’oficina de coordinació constituïda pels productors i distribuïdors d’aquest tipus de productes.
Amb aquest sistema de recollida, l’Ajuntament de Solsona rebrà una bonificació de 490 euros per tona de piles i acumuladors. En cas que s’hagués deixat la recollida en tots els punts a mans d’Ofipilas, la bonificació només hauria estat de 90 euros per tona. Aquesta decisió es va prendre en el si de la Junta de Govern Local i va ser ratificada per unanimitat en l’últim Ple municipal.
La normativa europea i estatal en aquesta matèria fa recaure en els productors el pes principal de la responsabilitat en el procés de recollida, tractament i reciclatge de les piles i els acumuladors a través de la recollida selectiva. Aquests s’organitzen mitjançant els sistemes integrats de gestió. A Catalunya s’ha establert un conveni marc entre l’Agència de Residus de Catalunya i Ofipilas, al qual els ajuntaments poden adherir-se per un període de cinc anys.
Tal com explica la regidora de Medi Ambient, Judit Cardona, les administracions locals, igual que les autonòmiques, tenen l’obligació d’adoptar les mesures necessàries perquè aquest tipus de residus es recullin per separat per a la seva posterior eliminació o valorització. Fins ara el consistori solsoní ho feia a través d’un contracte amb una planta de tractament que periòdicament recollia les piles de la deixalleria.
Les piles usades contenen metalls com mercuri, cadmi o plom, que són potencialment perillosos per a la salut i el medi ambient, motiu pel qual s’han de recollir de manera selectiva i rebre un tractament adequat. Hi ha contenidors específics a l’Ajuntament, alguns comerços i supermercats i escoles, a més de la deixalleria.
Per això, Judit Cardona fa una crida a població: “És molt important que la ciutadania col•labori en aquesta tasca dipositant les piles i els acumuladors en els llocs indicats”. “Si no separem aquests residus i els llencem a la bossa d’escombraries, també hi llancem els metalls que contenen, que representen un risc important per al medi ambient”.