

L'equip format per les alumnes de 2n de batxillerat Marta Puig i Ada Fontrodona i el seu professor d'informàtica Gerard Farràs, de l'Escola Arrels II de Solsona han guanyat el primer concurs del projecte Soncube, una iniciativa de l'Institut d'Estudis espacials de Catalunya (IEEC).
SonCube és un projecte per construir i llençar una sonda que, impulsada per un globus d’heli, viatjarà fins l’estratosfera (a uns 30km d’alçada) i retornarà havent enviat mesures meteorològiques, a més de l’enregistrament en imatges de tot el seu viatge.
El projecte s’emmarca dins el conjunt d’activitats educatives del CX MónNatura Pirineus, i la sonda es pretén llençar des de les Planes de Son el setembre de 2013. L’objectiu, culminant amb la recuperació de la sonda, és posar a prova la viabilitat de missions de molt baix cost l’alta atmosfera, que poden servir com a base de nombrosos experiments científics, a més de com a plataforma de llançament de petits satèl·lits en òrbita. La finalitat és alhora educativa i divulgativa, ja que en la construcció i seguiment hi participen alumnes de batxillerat de diversos centres catalans i el material obtingut s’utilitzarà per donar a conèixer a tot el públic aquest tipus de tecnologies.
El proper setembre SonCube emprendrà el seu segon vol des de MónNatura Pirineus fins a l’estratosfera, seguint amb el seu objectiu de fer arribar al gran públic i en especial als més joves l’interès per l’experimentació i les ciències de l’espai.
Aquesta setmana s’ha reunit el jurat encarregat d’avaluar les propostes d’estudiants de batxillerat per al concurs “SonCube, experimenta a la frontera de l’espai” i ja en podem conéixer el resultat: seran la Marta Puig i l’Ada Fontrodona, dues alumnes de l’Escola Arrels II de Solsona, i el seu tutor Gerard Farràs, els qui tindran l’oportunitat de participar al projecte a partir d’ara, gràcies a haver ideat una proposta consistent en l’enregistrament i monitorització en directe de diversos gasos com l’ozó al llarg de la trajectòria de SonCube fins a l’estratosfera. A més, també s’ha donat un accèssit a la proposta enviada pel grup de l’Institut Matadepera, els quals han presentat un experiment molt original per mesurar la radiació còsmica, i que serà també instal·lat a la sonda.
Tal com han explicat a NacióSolsona la Marta i l'Ada, analitzaran els canvis en la proporció dels gasos durant el recorregut d'ascens del globus, així com també la variació de temperatura , que després de disminuir durant la primera part de l'ascens, torna a pujar a partir de certa alçada
El finançament d’aquests experiments serà possible gràcies a l’aportació de particulars i diverses empreses i institucions a través d’una exitosa campanya de crowdfunding que es va realitzar fa pocs mesos. Com ha comentat el seu tutor, el Gerard Farràs, a partir d'ara disposaran de 500 euros per pagar el material i construir l'equip de mesura, però la part més important del premi serà poder assistir in situ al llençament del globus, així com fer-ne el seguiment, el proper 7 de setembre.
Farràs ha expressat la seva satisfacció, especialment en nom de l'escola, per que ja era un èxit participar-hi i més, tractant-se d'una activitat que es fa fora d'hores de classe
Farràs ha expressat la seva satisfacció, especialment en nom de l'escola, per que ja era un èxit participar-hi i més, tractant-se d'una activitat que es fa fora d'hores de classe