Una aplicació per a mòbils guiarà als turistes pels principals indrets de Solsona

Solsona estrena una audioguia turística en cinc idiomes per millorar l’oferta de visites guiades a la ciutat

Publicat el 18 de març de 2013 a les 21:12
Aspecte de l'aplicació al mòbil Foto: Ramon Estany

Els visitants de Solsona ja disposen d’una nova eina per descobrir els indrets més interessants de la ciutat. Es tracta de la guia de veu de la Solsona Imprescindible, una aplicació per a mòbils que es pot trobar en cinc idiomes diferents. Aquesta tarda l’han presentat l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, el regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, i Fermí Garriga, tècnic del Laboratori de Teledetecció i Aplicacions Geogràfiques (LabTAG) del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), l’ens que ha desenvolupat l’aplicació. 
 
El desenvolupament d’aquesta audioguia sorgeix davant la necessitat de donar resposta a la creixent demanda de visites guiades a la ciutat per visitants de diferents països. L’aplicació proposa una ruta turística audioguiada que recorre els principals punts d’interès de la ciutat. L’avantatge principal és que la guia de veu es pot utilitzar individualment i en el moment que el visitant ho desitgi. Els continguts estan disponibles en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany. L’aplicació s’ha programat i adaptat als dos principals sistemes operatius per a telèfons d’última generació, IOS d’Apple i Android de Google. No es descarta que més endavant s’ampliï a altres sistemes del mercat, actualment menys utilitzats. L’audioguia és un projecte de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Solsona desenvolupada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb el suport de la Diputació de Lleida. 
 
L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha assegurat que l’audioguia “és un atractiu més d’un dels motors econòmics de la ciutat i que té un recorregut més llarg com és el camp turístic” . En aquest sentit, ha subratllat que “volem continuar explorant aquest sector econòmic per guanyar competitivitat” . Per aconseguir-ho, el regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, considera cabdal utilitzar les noves tecnologies que “ens permeten aprofitar noves vies de comunicació que fan més fàcil la interacció amb els visitants”

Fermí Garriga, tècnic del Laboratori de Teledetecció i Aplicacions Geogràfiques (LabTAG) del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), l’ens que ha desenvolupat l’aplicació Foto: Ramon Estany
 
 
Estructura de l’aplicació
La guia de veu de la Solsona Imprescindible s’organitza en quatre apartats principals: punts d’interès, mapa de situació dels punts, informació d’interès i agenda. L’aplicació consta de 23 punts d’interès explicats en 30 punts d’àudio. Cadascun dels punts té una fitxa on, a part de l’àudio, hi ha un text explicatiu, fotografies, la ubicació en el mapa i enllaços. Al mapa de situació, basat en el Google Maps, s’indica la posició on es troba el visitant i els punts d’interès. Els punts s’ordenen en funció de la proximitat a l’indret on es troba el visitant. En una altra pantalla s’hi pot trobar informació d’interès complementària, amb les adreces, els telèfons i la localització de l’Oficina de Turisme, la policia o els serveis sanitaris, entre d’altres. Finalment, s’ha habilitat un accés a l’agenda d’activitats del web municipal. També hi ha la possibilitat de compartir els continguts a través de les xarxes socials Twitter i Facebook i per correu electrònic. El disseny de l’aplicació s’ha dut a terme d’acord amb la imatge gràfica de la promoció turística de Solsona. Fermí Garriga, tècnic del CTFC que s’ha encarregat de desenvolupar-la, ha explicat que es tracta d’una aplicació de descàrrega gratuïta que té la peculiaritat que “es troba en cinc idiomes i els àudios tenen músiques i efectes que fan que l’escolta sigui més amena per al visitant” . Garriga ha posat de relleu que l’aplicació “s’ha fet de la manera més senzilla possible, que sigui fàcil de fer servir”. 
 
Treball en equip
Per a elaborar l’audioguia, s’ha comptat amb la col•laboració desinteressada del grup de teatre Lacetània, que ha donat suport en la revisió dels textos per tal de fer-los entenedors a l’hora de confeccionar l’àudio. Així mateix, alguns membres del grup i altres persones a títol individual s’han encarregat de posar les veus a les diverses versions idiomàtiques de l’audioguia. La ràdio municipal, Solsona FM, s’ha encarregat d’enregistrar els àudios i editar-los amb músiques i efectes sonors per fer-los més atractius per al visitant. Lluís-Xavier Gonzàlez ha volgut agrair la col•laboració desinteressada de totes aquestes persones que ha permès que “el cost de producció de l’audioguia hagi estat molt més econòmic” . El desenvolupament de l’aplicació ha costat 8.500 euros, finançats al 80 % pel Pla de Barris i la Diputació de Lleida. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica ha posat de relleu que “presentar una aplicació d’aquestes característiques pot semblar una despesa però a la llarga suposa un estalvi, ja que la incorporació de nous punts d’interès turístic implicava que els fulletons quedessin obsolets i actualitzar-los era una despesa cosa que no passa amb aquesta aplicació per a mòbils”. 
González, Rodríguez i Garriga, durant la presentació Foto: Ramon Estany