El llibre «Cuina, societat i natura al Montseny. Reserva de la Biosfera», rep el premi Gourmand 2023

Editat per la Diputació de Barcelona és considerat el segon millor llibre del món en la categoria de llibres locals de sostenibilitat

Cuina, societat i natura al Montseny un llibre premiat amb el Gourmand 2023
Cuina, societat i natura al Montseny un llibre premiat amb el Gourmand 2023 | Diputació de Barcelona
Redacció
16 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:29h
Els Premis Mundials Gourmand de Llibres de Cuina, més coneguts pel seu nom en anglès de Gourmand World Cookbook Awards han premiat el llibre, editat per la Diputació de Barcelona, en la seva edició 2023, Cuina, societat i natura al Montseny. Reserva de la Biosfera, com a segon millor llibre del món en la categoria de llibres locals de sostenibilitat.

L'acte d’entrega va tenir lloc el passat 27 de maig a Umea, Suècia. El curador del llibre és l'especialista en patrimoni cultural immaterial, Lluís Garcia Petit, i el dissenyador de l'obra, David Torrents. En relació al llibre, Lluís Garcia, afirma que "aquest premi, tan reconegut en el món de la gastronomia, és un reconeixement a la feina de la Reserva de la Biosfera del Montseny a favor de la cuina tradicional i sostenible.

Els Gourmand són uns premis fundats l'any 1995 per Édouard Cointreau per tal de premiar els millors llibres de gastronomia d'arreu del món. Aquest any, s'han analitzat més de 100.000 publicacions de 230 països i regions del món.

La cuina és una activitat essencial en la societat. És coneixement, tècnica, innovació, creativitat, art. En essència, la cuina és cultura. La cuina vincula les activitats productives tradicionals (agricultura, caça, ramaderia, pesca) amb les creences i actituds.  La cuina ajuda a definir un territori i una gent.  I explica un paisatge.

El Montseny, parc natural i reserva de la biosfera, és una muntanya amb una personalitat pròpia configurada per la seva gent al llarg dels segles. El massís gaudeix d’un patrimoni cultural immaterial ingent, i la cuina n'és un eix fonamental. Aquest llibre recull receptes de plats, begudes i postres elaborats per la població local i presentats en diferents concursos culinaris promoguts per la reserva de la biosfera. Són un tast del rebost del Montseny portat a taula.

Les receptes s'agrupen per àmbits temàtics, com una finestra oberta al món per on conviuen tradició i modernitat. Un llibre que és territori, és creativitat, és gènere, és natura, és cuina, és festa, és Montseny.