Una quinzena d'associacions del Baix Montseny es comprometen a fer servir el català com la llengua vehicular de l'entitat

Han respost a la proposta feta per dos activistes que s'estimen el català per prendre consciència lingüística i reforçar-lo

L'Anna en una de les reunions amb entitats del Baix Montseny per explicar la iniciativa per la defensa del català com a llengua vehicular.
L'Anna en una de les reunions amb entitats del Baix Montseny per explicar la iniciativa per la defensa del català com a llengua vehicular. | Jordi Purtí
19 de desembre de 2024, 10:11
Actualitzat: 14:34h

L'Anna i en Francesc són dos lluitadors de Sant Celoni i Sant Esteve de Palautordera que s'estimen el català. Així és com es presenten aquests dos activistes que recullen una iniciativa pionera que va engegar fa uns anys l'entitat Valls per la llengua de la mateixa ciutat. Precisament l'Anna va anar a la capital de l'Alt Camp per conèixer de primera mà aquesta iniciativa i poder implantar-la al Baix Montseny.

Fins ara s'han reunit amb una quinzena d'entitats culturals, socials i esportives i volen arribar a totes les entitats dels tres pobles, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera per promoure l'ús social del català dins de les mateixes entitats, i blindar-lo a nivell d'ús, comunicació i d'imatge de l'entitat. Aniran fent difusió per tal que s'hi vagin afegint més entitats.

Creuen que les entitats de cultura popular, socials i esportives són un puntal per la llengua, malgrat que observin com la llengua castellana també s'hi va introduint, a redós del procés de substitució lingüística que arracona la llengua pròpia del país. Algunes de les dades denunciades per entitats com Plataforma per la llengua en són perfectament descriptives: en el cas dels escoltes, només el 54% de les converses entre infants als caus i esplais es fan en català.

La proposta que es fa a les entitats consisteix en prendre consciència lingüística i reforçar el català adoptant el compromís següent:

1. L'entitat es compromet a fer ús del català en tot moment i a fomentar la consciència lingüística. Així mateix, es compromet a informar d’aquesta voluntat als nous membres/socis/usuaris.

2. L'entitat es compromet a incloure en un acord d'assemblea, en els seus Estatuts, en el Reglament de Règim Intern i a les clàusules de contractació (si s’escau) el punt següent:

La llengua vehicular de l’entitat serà sempre el català.

L’entitat es compromet a fer ús del català amb tothom i en tot moment i a fomentar la consciència lingüística.

La llengua dels gestors, junta directiva, monitors, entrenadors, etc., així com de les reunions, assemblees, entrenaments, etc. serà sempre el català.

Cal mantenir aquest compromís també quan s’interactuï amb usuaris/clients/socis que no parlen en català. 

És important que les entitats en parlin i ho debatin internament, i que s'hi ho adopten que sigui des de la pròpia voluntat i consciència lingüística. 

La proposta ha rebut una bona acollida i a prop d'una vintena d'entitats ja s'hi han adherit:

AEIG Agrupament Escolta EROL; AEIG Agrupament Escolta Bernat Perpunter; Gitanes Sant Esteve de Palautordera; Gitanes Sant Celoni; Gitanes de Palautordera; Geganters de Sant Esteve; Batega; Associació col·lectiu Arpegi; SwinGàngsters del Montseny; Troca Teatre; Lleteta; Isvat (Iniciatives socials Vall Alta de la Tordera); Club Judo Baix Montseny; Club Ciclista Sant Celoni; APOC Associació popular de concerts; Colla Bastonera Quico Sabaté; Cor de Cambra de Palau; Club esportiu Montseny Masaais; Els 08470 i Coral Briançó.

D'altres entitats com el Club Futbol Sant Celoni, Palau Solidari, el Centre excursionista Sant Celoni CESC o els Castellers del Baix Montseny ho han rebut amb bons ulls i ho estan debatent a nivell de junta i entitat.