​Tot el que has de saber sobre Breda

Una monografia explica la història, l'entorn i el patrimoni del poble

Presentació de la monografia Breda. D'esquerra a dreta: Arnau Prat, Andreu Pujol, Rosa Maria Gil i Nil Papiol
Presentació de la monografia Breda. D'esquerra a dreta: Arnau Prat, Andreu Pujol, Rosa Maria Gil i Nil Papiol | Miquel Millan
30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:11h
"Aquest llibre no és només un llibre d'història, també és un retrat de la Breda actual"”. Així ha descrit Andreu Pujol la monografia titulada Breda, que ha estat presentada al Centre Cultural els Forns. Pujol ha coordinat aquesta nova publicació sobre el present i el passat de la vila de Breda, que ha dut a terme conjuntament amb nou altres autors. Aquest volum s'inclou en la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona de la Diputació de Girona.

El llibre titulat repassa en 43 capítols curts la història d'aquest municipi del Baix Montseny, des de la fundació del monestir fins a la sèrie Ventdelplà, passant per la descripció de peculiaritats com la fauna i la flora o l'evolució de la indústria terrissaire. Els deu coautors, tots del poble de Breda, són Andreu Pujol, Anna Anglisano, Xavier Castanyer, Jaume Fugarolas, Jordi Goñi, Francesc Mas, Yago Pons, Arnau Prat, Marc Prat i Lola Vilà.

Un dels autors, Arnau Prat, ha explicat que el treball en equip per escriure el llibre ha permès una visió de la història del poble des d'un apropament multidisciplinar. "És una bona lectura per a aquelles persones que arriben noves al municipi i també per als joves. És un llibre que ens arrela una mica més a Breda i ens allunya del concepte de poble dormitori", ha declarat Prat.

La col·lecció de llibres Quaderns de la Revista de Girona, fundada el 1985, pretén difondre la història compartida dels pobles de Girona. La directora de la col·lecció, Rosa Maria Gil, ha defensat la tasca dels Quaderns per donar a conèixer la cultura dels pobles de Girona i pel seu valor integrador que genera sentiment de pertinença.

Andreu Pujol, regidor de cultura de Breda, ha expressat la voluntat de continuar ampliant la bibliografia bredenca i la base documental de la vila per posar-la a l'abast de les futures generacions. "No només s'ha d'explicar el passat de la vila, sinó també les realitats del nostre temps".

Darrerament ja s'han publicat molts títols divulgatius de temàtica bredenca com Breda desapareguda, l'Abans de Breda o La tradició terrissaire de Breda.

El diputat de la Diputació de Girona i alcalde d’Hostalric, Nil Papiol, ha valorat molt positivament la feina de l'Ajuntament de Breda per impulsar i donat suport a molts estudis i llibres de recerca sobre història i patrimoni. En aquest sentit, ha declarat la intenció de la Diputació de Girona de continuar donant suport a aquestes iniciatives, que contribueixen a ampliar el teixit de coneixement de les comarques gironines.