L'Associació Àmbar presenta a Arbúcies un conte pedagògic i didàctic

L'objectiu nés poder lluitar contra el maltractament infantil

Publicat el 22 d’abril de 2012 a les 00:12
Cristina Badia, de l'Associació Àmbar i Albert Mañé, regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Arbúcies Foto: DBM

El conte El tresor de l’Elna és la primera part del projecte Obre els ulls, que ha iniciat l’Associació Àmbar amb la finalitat de combatre el maltractament infantil. El conte ha estst presentat al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, amb la presència del regidor d’Educació i Ensenyament, Jaume Salmeron, el regidor de Cultura, Albert Mañé, la regidora de Polítiques d’igualtat, Amàlia Delgado, i de les autores del llibre, Marta Navales (il·lustradora) i Elena Ferreira (redactora), així com de Cristina Badia i Jaume Torroella, en representació d’Àmbar.
           
“No és simplement un conte”, afirma Cristina Badia. “El tresor de l’Elna és molt més que això perquè s’ha de convertir en una eina de treball a les escoles per aconseguir eradicar el maltractament infantil”. El conte va dirigit a nens d’entre 4 i 10 anys, l’etapa on són més vulnerables a les agressions psicològiques i físiques. En el conte es planteja la necessitat d’aprendre a dir no, davant de situacions que poden anar degenerant fins a convertir-se en agressions directes o subtils.
           
El projecte es complementa amb una guia didàctica realitzada conjuntament amb el pedagog i mestre Jaume Torroella, on no solament s’analitzen els continguts del conte sinó que es marquen unes pautes didàctiques amb activitats per realitzar a l’aula, amb la intenció d’aconseguir una millor comprensió del problema. “L’objectiu principal de la guia és ajudar als mestres a treballar el conte amb els infants per millorar les relacions personals dels alumnes com a mitjà de prevenció i intervenció en les relacions abusives”, explica Torroella.

L'escola Dr. Carulla pionera          
El tresor de l’Elna ja va ser presentat la setmana passada a Cardedeu i es presentarà també a Barcelona en els propers dies. No obstant, serà a l’Escola Dr. Carulla d’Arbúcies on es portarà a terme la primera experiència pedagògica amb aquest conte com a base de treball. “La major part de persones involucrades en aquest projecte som gent d’Arbúcies. I, per tant, crec que era el millor lloc per iniciar aquest trajecte”, explica Cristina Badia. “Des d’Àmbar treballem en projectes per combatre el maltractament en totes les seves manifestacions, des de la violència física passant per a la psicològica, la sexual i l’econòmica. Qualsevol persona que ens plantegi algun problema d’aquest tipus rebrà l’assessorament adequat perquè comptem amb persones molt preparades en educació, psicologia, treball, educació social i el dret”.