Societat

Així ha estat el Carnaval al Baix Montseny: recull fotogràfic del cap de setmana

Les imatges més destacades de les festivitats als pobles de la comarca

Publicat el 04 de març de 2025 a les 10:54
Actualitzat el 04 de març de 2025 a les 11:25

El Baix Montseny, al llarg d'aquest cap de setmana, s'ha omplert de disfresses, carrosses i colors amb rues multitudinàries a molts pobles de la comarca. També hi ha hagut una gran afluència a les ballades de gitanes de Sant Celoni, Llinars i Sant Esteve de Palautordera, que han aplegat centenars d'aficionats als balls tradicionals. Un any més, el ball ha contribuït a la cohesió entre generacions i també ha refermat el compromís de la població amb les arrels de la comarca.

L'alcalde de Sant Celoni, Eduard Vallhonesta, ha fet una bona valoració del carnaval que enguany comptava amb sis comparses, unes 550 persones disfressades i la implicació d'algunes entitats com el Club Bàsquet Sant Celoni o l'Agrupament Escolta i Guia Erol. "Es van donar sis premis a les carrosses, un dels quals va ser honorífic a la colla Maribaus, a causa dels seus 25 anys d'història", ha declarat.

L'alcalde també ha expressat a NacióBaixMontseny el seu agraïment al teixit organitzatiu del poble per fer-ho possible. "M'agradaria donar les gràcies a tots els que van dinamitzar aquesta rua, per omplir d'alegria, música i diversió els carrers de Sant Celoni un any més", ha afirmat Vallhonesta.

Altres poblacions com Sant Antoni de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera o Breda també han viscut intensament aquests dies amb rues plenes de música i color, concursos de disfresses i sopars populars. A Sant Hilari Sacalm, amb un Carnestoltes juvenil i el Carnaval de La Terrasseta, o a Arbúcies amb les dues rues que es van programar i una nit de festa amb DJ Santa. NacióBaixMontseny ha fet un recull de les fotografies més destacades d'aquestes jornades.

Ball de gitanes

El ball de gitanes també ha estat un dels grans protagonistes d'aquest Carnestoltes a Sant Celoni, Llinars i Sant Esteve de Palautordera, tres municipis que tenen aquesta tradició molt arrelada a la seva identitat. A Sant Celoni el dissabte 1 de març, es va poder veure la Filferrada amb 184 balladors i balladores de la Colla del Filferro, formada per 18 parelles de petits, 39 de mitjans i 35 de grans amb l'acompanyament musical de la Principal del Ferro, el Vell i la Vella, el Capità de Cavalls i els Diablots.

El diumenge la gresca va continuar al Gitanòdrom amb la Colla del Ferro i els 37 músics de La Principal del Ferro. "A les grades hi caben unes 1.500 persones i estaven plenes de gom a gom. Aquesta dansa és la festa grossa de Sant Celoni i la gent va respondre com a tal", ha explicat l'alcalde, Eduard Vallhonesta.

A Sant Esteve aquesta tradició es va recuperar l'any 1980, després de parlar amb els avis que les havien ballat. Aquest 2025, ha seguit el caràcter obert i participatiu que sempre ha caracteritzat les ballades de la població i cada persona, parella o grup va haver de triar les tres danses tradicionals que preferís ballar.

A Llinars del Vallès el ball de gitanes està vinculat a la Colla Giola, que va néixer el 1991 per reprendre aquesta tradició de la ciutat, de la qual es té constància per primer cop l'any 1818. Enguany la ballada va ser diumenge 2 de març amb una cercavila que va acompanyar les danses per places i carrers fins a la plaça dels Països Catalans.