Anouar i Achraf van arribar fa 4 anys a l'Estat espanyol fugint de la pobresa que patien al Marroc. Tenen 27 i 31 anys. Durant la pandèmia, van estar acollits a un alberg que va habilitar la Creu Roja a Llinars del Vallès. Va ser allà quan va començar una història que en inici podria semblar humana i esperançadora. L'agent de seguretat subcontractat en aquest alberg, J.A., els va oferir la possibilitat d'anar a viure a una masia de la seva propietat situada als Boscos del Montnegre.
A canvi que ajudessin amb les obres de reconstrucció, els oferia poder viure allà, menjar, i poder-s’hi empadronar. I així ho van fer. A més, els va prometre des de l'inici, que passat 3 anys, quan tinguessin el requisit de permanència a l’estat espanyol, els "arreglaria els papers" amb una oferta de feina al taller del seu fill. La feina de reconstrucció de la masia no era poca cosa. De vegades treballaven en l'obra, d'altres de vigilants d'altres treballadors d'origen subsaharià.
Més que un contracte de masoveria, era una relació laboral no declarada. Tot i així, van anar passant els mesos i al maig del 2023 el propietari va fer un gir de timó. Va dir que havien de marxar perquè venia la casa.
Agressió amb armes de foc, pals i ganivets
Segons expliquen Anouar i Achraf, al tornar a la casa la nit del 13 de febrer, van trobar a la policia amb el propietari i dos familiars d'aquest amb un gos pitbull. No van poder entrar ni acostar-se a l'entrada. Van explicar a la policia que vivien i treballaven allà, i que hi estaven empadronats des de feia 2 anys i 7 mesos. La policia, segons relaten, no els va deixar entrar i els van dir que podien fer una denúncia si volien. Van caminar fins la comissaria (situada a uns 30 minuts a peu de la casa) i allà els hi van dir que no havia cap persona que els pogués prendre declaració, que havien de tornar al dia següent.Al tornar a la masia, van veure que la policia ja no hi era i que el propietari i els familiars els estaven cremant documents i coses seves personals. A dins, van trobar al propietari i als familiars. Desprès de parlar amb ells per tractar de fer-los entendre que no podien ni havien de marxar, el propietari va treure un arma de foc i els va dir que els dispararia. Els nois, que van poder gravar amb el mòbil el que estava passant, van dir que no marxarien, que això ho haurien de decidir en els jutjats.
Van barallar-se i finalment, el propietari i els familiars van abandonar la casa. Però 45 minuts mes tard, van tornar en diferents cotxes. Van baixar-ne cinc persones amb pals i ganivets. Van trencar finestres (fets que també estan gravats en vídeo) i van entrar a la casa. Anouar va estar colpejat al nas i a la cama, Li van fer un tall a la mà amb un ganivet, i va acabar fugint per la carretera. A Achraf el van colpejar amb pals a l'esquena i al cap. Llavors va fugir al bosc. Els homes el van perseguir però s’havia amagat i no el van trobar.
uan Achraf va veure que marxaven els cotxes, va començar a caminar cap a la comissaria, i al camí va trobar que ja venien, amb Anouar, tres unitats dels mossos d’esquadra, als que Anouar havia pogut trucar. El van recollir i van trucar a l'ambulància. A l'hospital de Sant Celoni, els joves van ser atesos, i les lesions han quedat descrites en els informes mèdics. Tot seguit, els van traslladar a la comissaria on van relatar els fets en una denúncia contra J.A. que ja està assignada al jutjat d’instrucció número 3 de Granollers.
Dues setmanes esperant resposta institucional
Els mossos van derivar a Achraf i Anouar a Serveis Socials, que van cobrir tres nits d'hotel. Al quedar al carrer, els nois van anar a Creu Roja. Des del dia 22 de febrer han rebut suport de la Creu Roja (allotjament durant 15 dies) i de veïns i veïnes del poble que pertanyen a entitats socials, que els hi van acollir durant 4 dies. Dilluns vinent, 11 de març, tornaran a quedar al carrer. La Creu Roja està ajudant a aconseguir aliments i els derivarà perquè puguin incorporar-se a un programa d'inserció per poder buscar feina i regularitzar-se.Totes Legals, associació del Baix Montseny que vetlla pels drets de persones migrants, els està acompanyant en el procés judicial de denúncia per l'agressió i també en el procés social, per haver estat explotats laboralment. Per això, han comptat amb el suport de les advocades d'Iridia, Centre per la Defensa dels Drets Humans amb seu a Barcelona. En canvi, segons denuncien des del grup de suport veïnal que s'ha creat arran els fets, els Serveis Socials de Sant Celoni no han donat la resposta que hagués calgut.
Davant la gravetat dels fets, comenten, podrien haver tingut assessorament legal, psicològic i humanitari mes enllà de tres nits d'hotel. A dia d'avui, i desprès de correus electrònics i trucades per pressionar les responsables d'aquests serveis, només han pogut avançar la cita que els van donar pel juny i el dijous 7 de març van rebre per primera vegada la trucada per una tècnica que se'ls ha confirmat que no poden ajudar-les amb l'allotjament i que està mirant de cobrir la part dels aliments.
Des d'aquest grup de suport es va convocar una concentració dimecres passat a la plaça de la Vila de Sant Celoni. Per denunciar la manca de resposta institucional i per fer una crida a la solidaritat veïnal. Ara el que és crucial, segons manifesten, es poder trobar un lloc per dormir mentre arriben altres solucions i comencen la formació per la seva regularització. "Si estan al carrer, quedaran exposats a noves agressions i a la possibilitat de ser víctimes d'abusos", remarquen des del grup de suport veïnal i afegeixen que qualsevol denúncia sobre ells, els tancaria la porta de la regularització.