El cap de la RPMN dels Mossos: «Què s'esperava de nosaltres? Que incomplíssim les lleis?»

Sergi Pla defensa el paper de la policia durant la pandèmia, el procés i la post sentència i diu que van demostrar "la integritat i la imparcialitat complint i fent complir la llei i les resolucions judicials"

Publicat el 21 d’abril de 2022 a les 16:20
La Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers s’ha omplert aquest dijous pel Dia de les Esquadres de la Regió Policial Metropolitana Nord. Una jornada cada cop més semblant a les que hi havia abans de la pandèmia i que serveix per agrair la tasca a agents del cos, però també d’altres forces policials i entitats, que han anat pujant a l’escenari per rebre reconeixements i felicitacions.

Alhora, l’acte serveix per escoltar la valoració de l’any del cap de la regió. En aquest cas, Sergi Pla ha presentat l’acte com un "renaixement" del cos després dels moments més durs de la pandèmia, però també dels convulsos anys que s’han viscut. Sobretot ha fet èmfasi en els atemptats viscuts a Catalunya 2017, el procés i la pandèmia.

Pel que fa al procés i el període després de la sentència, Pla s'ha mostrat molt crític amb tots aquells qui els volien utilitzar: "Va ser un moment de molt desgast físic i emocional, una nova prova a la nostra identitat com a policia integral. Mediàticament teníem tothom en contra: uns per no deixar-los fer el que volien, i els altres per no atacar els primers". A més, es publicaven moltes mentides". En aquest sentit, ha defensat la seva actuació: "Vam demostar la nostra integritat i imparcialitat al servei de la legaluitat complint i fent complir la llei i les resolucions judicials". I s'ha preguntat: "Què s'esperava de nosaltres? Que incomplíssim les lleis?".
 

Fotografia de família del Dia de les Esquadres a Granollers. Foto: Mossos d'Esquadra



En aquest sentit, també ha dit que tenen la societat del seu costat: "La gent vol una policia imparcial, integra i políticament independent, i així ens ho demostren en enquestes d'opinió on sempre sortim com una de les institucions mes valorades. Tenim la societat al nostre costat". I, dirigint-se als companys que omplien la sala, ha dit: "Això és mèrit de la vostra feina de contacte diari amb la ciutadania, que no es veu embrutat per les moltes notícies tendencioses que es publiquen".

Finalment, Pla ha tingut un record especial pel qui va ser major Trapero: "Es va jugar la seva llibertat en nom de tots nosaltres".

[h3]Els atemptats i la pandèmia[/h3]
Pel que fa als atemptats de Barcelona i Cambrils, ha defensat que van demostrar que els Mossos no són "una policia folclòrica": "Ens van posar a prova i ho vam superar", ha declarat. També ha demanat un record pels companys que encara pateixen les seqüeles d'aquells atacs.

I quant a la pandèmia, ha destacat el paper de la policia: "Vam ser un mur aïllant entre la malaltia i els ciutadans. es legislava sobre la marxa. Dubtàvem si una conducta era sancionable o no, però la gent ens va entendre. Es va fer un gran esforç per ser justos. Amb el boligraf i les actes vam evitar molts contagis", ha declarat.

Finalment, el comissari ha reflexionat sobre la tasca policial: "La professió de policia és molt frustrant. Si la nostra missió és garantir la seguretat dels nostres conciutadans, ja sabem d'antuvi que això no ho aconseguirem mai. La guerra contra el delicte està perduda abans de començar, perquè el delicte és intrínsec a la natrualesa humana. Podem guanyar moltes batalles, que les guanyem, pero és molt difícil evitar el delicte. Poques coses les tenim a favor, sovint hem d'actur amb una ma lligada a l'esquena i a peu coix".

En aquest sentit, ha lamentat que encara pateixen els efectes de les retallades: "Hem estat molts anys sense promoció d'accés al cos i amb una esquifida promoció interna, i després les retallades i els pressupostos prorrogats han provocat una greu escassetat de recursos que encara estem patint".

Per la seva banda, l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha defensat que el context demostra la importància dels serveis públics: "Som conscients de les dificultats que s'han vist agreujades per aquests anys de pandèmia, que han augmentat el número de persones en situació de vulnerabilitat. Malaurdament, la guerra a Ucraïna encara genera més incertesa. Vivim moments en què es posa encara més de relleu el paper dels serveis públics i la seva necessària essència en la lluita contra aquestes i totes les desigualtats".