El llibre del Combat d’Arbúcies es finançarà amb micromecenatge

La Comissió organitzadora obre el termini per fer aportacions que poden anar des de 20 fins a 250 euros

Publicat el 10 de març de 2014 a les 23:00
Recreació històrica Foto: Aj. Arbúcies

La Comissió per la Commemoració del Tricentenari del combat d’Arbúcies, integrada per historiadors locals, responsables del Museu Etnològic del Montseny i representants de l’Ajuntament, es planteja utilitzar el micromecenatge per poder finançar el llibre sobre els fets ocorreguts el 14 de gener de 1714 als penyals de Grau Sala, en el marc de la Guerra de Successió, que van suposar una victòria dels sometents d’Arbúcies i les poblacions veïnes sobre els exercits borbònics. El termini de les aportacions al micromecenatge es va obrir ahir dilluns 10 de març i s’allargarà fins el 14 d’abril.
 
Les aportacions podran anar des de 20 euros fins a 250 o més i podran fer-les persones particulars, entitats o empreses. Cada aportació obtindrà un nivell determinat de recompensa, que supera l’import de l’aportació. Per 20 euros s’ofereix un exemplar del llibre, valorat en 24 euros. Per 30 euros, a més del llibre en edició personalitzada es rebran dues entrades al Museu Etnològic del Montseny. Per 50, s’obtindrà el llibre, una samarreta exclusiva, dues entrades al Museu i dues entrades a l’espectacle Dansa a Can Cassó, tot plegat amb un valor estimat de 64 euros. Per 100, es regalaran dos llibres, dues samarretes exclusives, dues visites guiades al Museu i als indrets del Combat i dues entrades per l’espectacle de Dansa. El valor aproximat es de 140 euros. I per 250 euros d’aportació s’ofereix una estada d’una nit a un hotel o casa rural i un dinar o sopar per dues persones, al marge de tots els altres obsequis. El valor és d’uns 300 euros.
 
La campanya de micromecenatge s’engegarà al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, a partir del dilluns 10 de març i també al portal www.totsuma.com, on es troba el projecte amb tota la informació detallada, durant la setmana que ve. “Per a nosaltres és important comptar amb el suport de la gent del poble i de tots aquells que creguin en aquest projecte, que inclou la Guerra de Successió i el nostre combat”, assenyala Albert Mañé, regidor de Cultura d’Arbúcies. “El llibre és un document indispensable per a conèixer la història del nostre poble i per situar a la memòria col·lectiva de Catalunya l’aportació que van fer unes persones que es van jugar la vida, i molts la van perdre, per defensar la seva dignitat i la seva terra”.

Els fets d'armes
El llibre ‘1714, el Combat d’Arbúcies’ serà editat per Sapiens i constarà d’una part on s’analitzaran els fets generals de la Guerra de Successió i d’una altre específica sobre el Combat d’Arbúcies. Allí s’explicaran els fets i les repercussions que van tenir i, a més a més, s’indicaran els indrets relacionats amb el combat i es mostraran els documents localitzats en diferents arxius europeus on s’expliquen els fets d’armes. La història del Combat d’Arbúcies ja és coneguda: el 14 de gener de 1714 els sometents d’Arbúcies, Viladrau, Sant Hilari i Espinelves van derrotar dos regiments de tropes borbòniques que es traslladaven d’Hostalric cap a Vic.
 
A partir de fons notarials s’ha pogut constatar que el setembre de 1713 el General Bracamonte acampà el seu regiment a Arbúcies i en marxar cap a Vic va fer malbé les collites, s’emportà els raïms de les vinyes i saquejà diferents masos. Així doncs, no és d’estranyar que quan els regiments dels coronels Cano i Franclieu van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes els arbuciencs i arbucienques reaccionessin davant les vexacions que van patir. L’endemà els sometents els esperaven a les penyes de Grau Sala i els van infringir una de les derrotes més doloroses, tal com explica el mateix Franclieu. Després de sis hores de combat, només s’escaparen prop de 300 homes cap a Hostalric. Els borbònics no van perdonar la derrota, i l’1 d’abril de 1714, una força de 5.000 homes va saquejar i cremar Arbúcies.
 
Ara, el llibre del Combat d’Arbúcies vol fer justícia a tots aquells homes i dones que van lluitar i, en molts casos, perdre la vida per la defensa de la seva terra. El micromecenatge és la forma més idònia perquè tothom hi pugui col·laborar.