Enterren un mort desconegut a l'església de Breda

Els ossos, que daten de fa uns 400 anys, han estat reinhumats després d'un estudi arqueològic

  • Restes trobades a l'església de Breda. -
Publicat el 04 d’abril de 2025 a les 13:41
Actualitzat el 04 d’abril de 2025 a les 16:19

Els ossos d'un mort desconegut de fa uns 400 anys han estat enterrats a l'església de Breda. Les restes es van trobar al paviment del temple arran de la restauració de la coberta de l'edifici, el novembre de 2023, i a finals de l'any passat van ser extrets de la tomba per fer un estudi arqueològic. L'objectiu era determinar a qui pertanyien i aconseguir datar de quina època eren. Després de l'estudi, a petició de la Parròquia de Breda, les restes han estat retornades a l'església i col·locades al lloc on es van trobar.

L'informe arqueològic no ha aconseguit determinar la identitat del cos, però ha aclarit que es tracta d'un home que va ser enterrat entre els segles XVI i XVII. Les primeres hipòtesis especulaven que podria tractar-se d'un monjo de l'antic Monestir de Sant Salvador de Breda. No obstant això, durant l'exploració arqueològica, es va trobar algun clau al perímetre de la tomba. Aquest indici podria apuntar que el cos va ser enterrat en un taüt, un costum atípic en el cas dels monjos, que rebien sepultura directament a terra.

Els monjos, normalment, s'enterren amb un sudari, un llençol fúnebre amb el qual se'ls embolcalla el cos. L'exploració arqueològica tampoc no va trobar restes de teixit a la tomba i això ha dificultat encara més la identificació del mort. Una de les possibles causes podria ser la forta humitat que hi ha a l'església que, al llarg dels segles, podria haver desintegrat la vestimenta.

L'ecònom de la parròquia, Xavier Tarradas, explica que la troballa els va agafar per sorpresa i assegura que encara hi ha moltes descobertes per fer a l'església del monestir. "Els experts apunten que, si s'ha trobat aquest cos, molt probablement, hi haurà més tombes al voltant", ha explicat a NacióBaixMontseny.

Tarradas ha afirmat que la idea inicial era que les restes, després de l'estudi, es quedessin al magatzem de patrimoni de Girona. La Parròquia de Breda, però, va demanar al vicari general que el cos fos retornat a la seva tomba. "Vam demanar que es fes la reinhumació perquè era una persona que s'havia enterrat de manera molt cristiana, per això vam considerar que havia de tornar a Breda", ha declarat Tarradas. L'església de Breda preveu instal·lar una làpida a sobre de la tomba i també una placa que doni a conèixer les poques dades que se'n saben.

Una troballa accidental

La troballa d'aquests ossos va ser conseqüència d'una fissura que es va obrir al paviment el novembre del 2023, quan una màquina elevadora treballava en la restauració de la segona volta de la coberta de l'església. La màquina va passar per sobre d'un punt on hi havia un espai buit sota el paviment, que amb el pes, es va esfondrar. "Es van enfonsar les dues rodes de la màquina al paviment i va semblar que hi apareixia un os", ha explicat l'ecònom de la parròquia, Xavier Tarradas.

L’endemà els operaris van aconseguir retirar la màquina i es van trobar dos nivells inferiors de paviments antics de ceràmica. L'equip d'arqueologia que se'n feia càrrec i l'església ho van comunicar al Departament de Cultura per seguir el protocol oportú en aquests casos. Mesos més tard, el gener de 2024, es va dur a terme l'exploració arqueològica en la qual es va localitzar la tomba i les restes òssies.

Segons ha comunicat la Parròquia de Breda, una de les dades que queden per saber sobre el cos és el resultat de la prova del C14, un mètode per determinar l'edat de materials que contenen carboni fins a uns 50.000 anys. Els resultats, que se sabran pròximament, permetran definir més concretament l’edat de la persona i en quina època va viure.