La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) obrirà el proper mes de març un nou centre de menors migrats sols a la masia de Can Canals de Sant Pere de Vilamajor per allotjar 20 joves d'entre 16 i 21 anys, el que ha provocat un fort rebuig veïnal.
El secretari d'Igualtat i Immigració, Oriol Amorós, i la secretària d'Infància i Adolescència, Georgina Oliva, van explicar ahir a la nit el projecte als veïns en una tensa reunió en què aquests van expressar els seus temors i oposició i van acusar l'alcaldessa, Pamela Isús, i a la Generalitat d'haver-los ocultat la informació sobre aquests plans.
El nou centre de menors estarà gestionat per Eduvic, que destinarà nou professionals per atendre els joves, que ja porten més d'un any a Catalunya i tenen competències lingüístiques i formatives, sobretot en agricultura i cuina, i ja estan en procés d'inserció laboral. Els nois que viuran a la masia procediran d'altres centres, com el de Canet de Mar.
L'obertura d'aquest centre, segons les mateixes fonts, forma part de l'estratègia del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies d’"atomitzar" els centres més grans que van haver d'obrir entre l’estiu i tardor de 2018 per l'arribada massiva d'adolescents sense referents familiars.
"L'obertura de pisos o centres d'entre 10 i 20 places té per objectiu millorar l'atenció a aquests nois i facilitar la seva integració, però vol dir que calen més espais", han assenyalat fonts de la DGAIA. En aquests moments, a Catalunya hi ha 281 centres amb 3.124 places per a menors migrants sols. La DGAIA ha decidit obrir aquest centre a Sant Pere de Vilamajor "per la idoneïtat del mas i pel seu entorn rural, que pot facilitar l'aprenentatge d'oficis i valors".
Reunió tensa
Ahir a la nit, Amorós i Oliva, juntament amb l'alcaldessa i la directora d'Eduvic, Adela Camí, es van reunir amb diversos centenars de veïns per explicar-los el projecte i aclarir els seus dubtes i inquietuds.
Molts veïns van escridassar els representants de la Generalitat i l'alcaldessa i els van recriminar no haver facilitat informació, van expressar els seus temors per temes de seguretat i van considerar que el lloc no és adequat per als joves perquè al municipi no hi ha fàbriques on ocupar-los. Els veïns també van criticar que s'hagués escollit Sant Pere de Vilamajor perquè és un poble que no té policia local i molt poc transport públic.
Adela Camí, però, va adduir que la integració d'aquests nois és més fàcil en entorns rurals que a les ciutats. Els responsables de la DGAIA es van comprometre a constituir una taula local per fer partícips del procés d'acollida a tots els veïns, entitats i comerciants. L'objectiu és treballar junts per superar prejudicis, estereotips i estigmatització dels menors migrants", van explicar Amorós i Oliva.
Petició a l'alcaldessa a través de Change.org
D'altra banda un grup de veïns de Sant Pere de Vilamajor han impulsat fa uns dies una petició a l'alcaldessa del municipi, Pamela Isús, a la qual li demanen més informació sobre aquest tema ja que no el veuen gens clar "els veïns estem intranquils a causa de la sensació d'ocultació que tenim per part de les autoritats, ja que sembla que tot està adjudicat. Aquest ocultació, contribueix de manera molt negativa de la percepció sobre el caràcter dels menors".
Tanmateix, però, diuen que no es tracta de "prejutjar" a uns menors i crear pors injustificades, però si de conèixer si aquests menors són o no conflictius, i com poden afectar la convivència.
En aquest sentit, remarquen que Sant Pere de Vilamajor és un poble tranquil, "volem que segueixi sent així, que els nostres fills puguin anar pel carrer tranquils i nosaltres no estar patint. És per això que exigim que ens donin més informació i detalls del tipus de centre i de menors que han de venir a viure la nostra localitat".
De fet, la reunió d'ahir a La Fàbrica era per aclarir aquestes i altres qüestions.
Tensió a Sant Pere de Vilamajor per l'arribada de menors no acompanyats
Centenars de persones assisteixen a una reunió amb representants de la Generalitat, l'Ajuntament i la Cooperativa Eduvic
Ara a portada
Publicat el 12 de febrer de 2020 a les 16:30