Aquests són els llibres que els berguedans recomanen per Sant Jordi

Consulta la selecció de títols a càrrec de diverses persones de la comarca

Publicat el 23 d’abril de 2023 a les 10:45
Actualitzat el 23 d’abril de 2023 a les 10:48

Les roses, els llibres, i qui sap si algun drac, ja corren pels carrers d'arreu de Catalunya. Els floristes s'han preparat per vendre uns sis milions de roses, i a les llibreries ja fa dies que despatxen unitats als més previsors. Però, per aquells que encara dubtin i amb motiu del dia de Sant Jordi, Nació Berguedà t'acosta una selecció de títols escollits per diferents persones de la comarca.
 

Manel Alías, periodista

"Jo recomanaria qualsevol llibre de Serguéi Dovlátov, un autor rus que ja és mort, però que fa llibres molt curtets, amb molt bon sentit de l'humor i que m'encanten. Ara bé, jo aquest Sant Jordi tornaré a estar firmant llibres a Barcelona, i en una de les signatures coincideixo amb Pedro Almodóvar, que ha publicat té un llibre nou, El último sueño, així que em farà gràcia comprar-me'l i a mirar si me'l pot signar".
 

Aurora Fernández, presidenta de Ginkgo

"He de reconèixer que m'encanta llegir, així que en compartiré tres. La leyenda del ladrón de Juan Gómez Jurado,  l'he escollit perquè és de novel·la històrica i canvia la línia dels altres, que són del gènere policíac. En definitiva, és un escriptor que, en general, recomano. Per llegir en català, em quedo amb Rere els Murs, de Núria Esponellà, una escriptora empordanesa i premi Nèstor Luján de novel·la històrica el 2009. Finalment, m'agradaria fer menció de l'escriptor basc Ibon Martín La hora de las gaviotas, que és el segon de la trilogia de la inspectora Ane Cestero".
 

Pep Espelt, fundador i director de Konvent

"Treure els clixés i tòpics entre ruralitat i urbanitat és la millor manera de reforçar i entendre la nostra cultura. El món rural no està aïllat quan vivim a un país de distàncies curtes. El món urbà no és concepte de modernitat: hi ha propostes igual o molt més evolucionades i reflexionades a l’interior del país. Ruralisme de Vanesa Freixa és un llibre, emotiu i vital, encoratjador i vibrant, que encén la flama de debats fonamentals per despertar consciències i moure’ns a l’acció".
 

Eva Sánchez, directora de Grup Horitzó

"Jo recomanaria A 3 de 4 de Jordi Cussà Balaguer, editat per l'Albi. És un recull de poemes inèdits que ens mostren com era el Jordi, ja que a través dels seus poemes pots sentir les seves pors, enuig, amor, tendresa... També mostra la part més crítica cap a la societat i la crueltat humana. Sens dubte, un llibre de fantàstics dotzets que mostren la part més humana de l’escriptor".
 

Xavier Gonzàlez-Costa, escriptor i poeta

"Qualsevol de les novetats que es presenten de poetes berguedans és una bona elecció: des de la Chantal Poch al Marcel Tuyet, sense oblidar els dotzets de l'enyorat Jordi Cussà. Però el llibre que jo demano per a aquest Sant Jordi és Eclipsi, la darrera aventura del controvertit detectiu Harry Hole, ja que sóc un gran seguidor de la novel·la negra de Jo Nesbo i fa quatre anys que  esperem saber de quina cara cau aquell dau llançat a l'aire per decidir el destí d'aquest entranyable antiheroi".
 

Dolors Clotet, periodista

"La meva recomanació és La conxorxa dels ximples, de John Kennedy Toole. És una sàtira de la societat nord-americana protagonitzada per un personatge caricaturesc, Ignatius Reilly. En aquest treball, tragèdia i comèdia formen una amalgama delirant que no deixa indiferent. D'altra banda, el llibre té una altra història al darrere. El seu autor es va suïcidar el 1969, amb 31 anys, frustrat perquè no va aconseguir que es publiqués la seva novel·la, l'única que va escriure. La seva mare va insistir fins que va trobar un editor que la publiqués. L'any 1981 va guanyar el premi Pulitzer de ficció a títol pòstum".
 

Lluís Vall, regidor de Cultura de Gironella i president de l'ADB

"M'acabo de comprar La caçadora de masies, de la Marta Lloret. El recomano pel fet d'escriure recuperant el patrimoni català. En el seu llibre fa unes descripcions impecables de les masies típiques catalanes que han teixit el nostre paisatge. La descripció és tan fidedigna que llegint sembla que hi puguis entrar. A banda, fa una recuperació del llenguatge dels utensilis i espais que m’agrada molt de conèixer."
 

Angelina Vilella, presidenta de la Farsa i de l'Ass. de Veïns del Carrer Major

"A mi m'agrada comprar-me llibres que pugui treballar. Per exemple, de teatre o obres completes, com és el cas de Set comèdies i un ballet, de Molière. També em penso comprar, si puc i la trobo a Berga, l'obra completa de Chagall, i buscaré algun llibre de poesia. Però també m'agrada llegir ficció, i d'aquest gènere apostaré per Pep Coll, que en soc adicta, i 32 de març, de Xavier Bosch. I qui sap si potser compraré algun altre llibre de cuina. En definitiva, m'agrada molt llegir".
 

Jordi Vidal, director del Museu de la Colònia Vidal

"Jo recomanaria Tot era massa fràgil, de Rubèn Suriñach, editada per Pol·len Edicions. És una novel·la que aconsegueix lligar la trama més íntima dels personatges amb un contingut social important i necessari per reflexionar sobre el camí que prenem com a societat en l'àmbit polític, social i ecològic. És una distopia hopepunk i és l'últim llibre que he llegit".