
El portaveu de la comunitat Sikh a Catalunya, Gagandeep Singh (centre) i altres membres Foto: Aida Morales
La filosofia o religió del Sikhisme, com altres formes de veure el món allunyades d'allò habitual, sobreviuen, més que viuen, en una Catalunya encara regida per tradicionalismes. D'aquesta manera, comunitats com la Sikh es troben moltes vegades poc enteses i allunyades de la població, pel simple fet del desconeixement. D'aquesta manera ho ha manifestat el portaveu de la comunitat Sikh a Catalunya, Gagandeep Singh, que ha afirmat que, més enllà de possibles racismes, el veritable problema passa per la falta de coneixement.
“A Catalunya i Espanya, no es té coneixement del Sikhisme, ni del turbant com la nostra forma d'identificació”, ha explicat a Berga, just abans que es projectés 'Rastre de Sàndal', la pel·lícula guanyadora dels Premis Gaudí 2015 que relata alguns aspectes d'aquesta filosofia. Una manera de fer, ha lamentat Singh, que moltes vegades es confon amb la dels àrabs o musulmans, però que és totalment diferent.
A Catalunya, ha remarcat, hi ha uns 13.000 sikhs que van anar arribant des dels anys 80 però, sobretot, a partir del 2000. Molts d'aquests, però, s'han vist obligats a treure's el turbant per aconseguir una feina, una realitat que no passa, o passa menys, a països com el Canadà, Anglaterra o Estats Units, on els sikhs tenen més presència i, fins i tot, assumeixen càrrecs rellevants a nivell polític.
Essència del Sikhisme
Segons ha volgut remarcar Gagandeep Singh, l'essència del Sikhisme es basa en aprendre constantment. De fet, etimològicament aquesta paraula significa 'deixeble' o 'aprenent', i és una de les religions monoteistes més importants del món per nombre de devots, la major part dels quals situats a l'estat indi del Penjab.

Fer-se conèixer
La clau per trencar amb els perjudicis, sobretot en temes laborals ja que molts sikhs es veuen obligats a treure's el turbant per trobar feina, és el coneixement d'aquesta filosofia. Per aquest motiu, des de fa anys, el portaveu de la comunitat a Catalunya està realitzant xerrades als ajuntaments i comissaries de Mossos d'Esquadra, així com a tots els actes socials que li permeten.
“M'encanta fer això, perquè cada cop les persones ens coneixen més, i tenen una altra percepció del sikhisme”, ha relatat. En el cas berguedà, ha explicat que hi ha quatre o cinc famílies sikhs, tot i que es deuen haver vist obligades a treure's el turbant, ha precisat. Un camí llarg, apunta Singh, tot i que “positiu”, ja que el coneixement és la millor arma per trencar amb els perjudicis.

Membre de la comunitat sikh Foto: Aida Morales