El taller d'arqueologia del Castell de Berga descobreix els fonaments de Santa Eulàlia, un polvorí i una torre

Els 40 voluntaris que han participat al camp de treball troben monedes, elements decoratius i ceràmica | Xavier Campillo espera poder repetir el taller dos o tres anys més

Aida Morales
10 de juliol del 2015
Actualitzat el 11 de juliol a les 8:44h
Excavacions al Castell de Berga
Excavacions al Castell de Berga | Castell de Berga

El camp de treball d'arqueologia que s'ha realitzat durant dues setmanes al Castell de Berga ha finalitzat aquest divendres amb uns resultats altament satisfactoris, segons ha explicat a NacióBerguedà el geògraf i president de l'Associació Amics del Castell, Xavier Campillo. De fet, la quarantena de voluntaris que hi han participat, a més de conèixer l'ofici, tècniques i aprendre la història d'aquest element patrimonial de la ciutat, han realitzat una gran quantitat de descobriments. 

Tal com ha relatat, s'han complert totes les expectatives que hi havia prefixades. En primer lloc, s'han localitzat les restes de l'església parroquial de Santa Eulàlia, un edifici romànic del segle XI i, en aquesta, s'han posat tots els esforços en els fonaments de l'ala nord. En aquest punt, s'han trobat diverses restes en bon estat, ha explicat Campillo, i fins i tot una de les columnes que hi havia com a element decoratiu. 

De la mateixa manera, s'ha localitzat l'absidiola nord, que ha aparegut més a l'oest del que sortia als plànols, i també l'entrada original del polvorí i els fonaments d'una torre. Totes aquestes estructures permeten saber com era el castell i com ha anat evolucionant al llarg dels segles, mentre que els objectes que s'hi han trobat, entre els quals ceràmica i monedes, ajuden a explicar la vida que s'hi feia. 

 
Pel que fa a la ceràmica, se n'ha localitzat de diferents èpoques i en diversos estats, i de monedes, se n'han documentat de medievals, de l'època de Ferran VII i de la primera República. 

Un taller intergeneracional 

Campillo ha celebrat el bon ambient que s'ha generat al llarg de les dues setmanes de taller, amb voluntaris d'edats diverses, que anaven dels 13 anys fins als 72. “S'ha format un equip molt maco”, ha declarat. 

A partir d'ara, i més enllà d'explicar les descobertes en les respectives visites guiades al Castell, la zona excavada es taparà durant tot l'hivern per tornar-la a treure a la llum a partir de l'estiu que ve. Llavors, Campillo espera que es pugui realitzar un altre curs d'arqueologia com el d'enguany, acabant de treure totes les estructures modernes i anant a buscar les més antigues. Segons ha dit, n'hi ha per tres o quatre estius més, però el més important ja s'ha començat. 

Aquest camp de treball ha estat subvencionat per la Diputació de Barcelona amb 3.000 euros, i ha comptat amb l'assessorament dels arqueòlegs professionals Pere Cascante, Josep Sánechez i el mateix Campillo com a geògraf.
Arxivat a