La història d’Elena Jordi reviu amb l’ampliació de la seva biografia

L’autor, Josep Cunill, i l’Àmbit de Recerques del Berguedà volen mantenir viva la figura d’aquesta berguedana que va triomfar al Paral·lel

Roger Simon
14 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:04h
Acte de presentació de la nova edició del llibre de Josep Cunill
Acte de presentació de la nova edició del llibre de Josep Cunill | Roger Simon
Vint-i-dos anys després de la primera edició del llibre Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel, el seu autor, Josep Cunill, i l’Àmbit de Recerques del Berguedà presenten una segona edició revisada i ampliada de l’obra. Aquesta, amb el mateix títol, s’hi recull tota la informació que Cunill ha pogut trobar sobre Elena Jordi en les últimes dues dècades.

El Berguedà és el lloc on va néixer Elena Jordi, però ben poc se n’ha parlat. Així doncs, l’autor vol acostar la seva figura a la comarca amb la nova ampliació. L’autor vol fer reviure la història de la berguedana que va esdevenir un èxit en el món del teatre, com a actriu i empresària del sector; i que amb el temps, s’ha situat com la primera dona de l’Estat en dirigir una pel·lícula de cinema mut (Thais, 1918).

De fet, el seu paper destacat en el món del cinema ha fet que personalitats com Barbara Zecchi, catedràtica i directora del Programa Interdepartamental de Film Studies, University of Massachusetts Amherst, s’hagi fixat en la figura d’Elena Jordi i que n’hagi estudiat la seva persona, col·laborant també en aquesta revisió del llibre.

Tal com ha explicat Josep Cunill, Montserrat Casals, coneguda com a Elena Jordi  ha estat reconeguda en el món del teatre, per la seva trajectòria com a actriu del teatre barceloní i també de fora de Catalunya. “Hem aconseguit desvincular-la dels tòpics que la van envoltar per ser una actriu de vodevil i empresària en un món d’homes. Sabem que la seva vida va ser una lluita constant contra una societat estigmatitzada moralment”, assegura Cunill.

200 il·lustracions i col·laboracions especials

La segona edició del llibre Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel té 175 pàgines, una trentena més que la primera edició, estructurada amb cinc grans blocs amb unes 200 il·lustracions de fotografies, retalls de premsa i programes extrets d’arxius particulars de Pilar Capallera i de l’autor. El disseny i la maquetació han anat a càrrec de Carme Bertran i l’Impremta Boixader, de la Pobla de Lillet, n’ha fet la impressió dels 700 exemplars que es repartiran per les llibreries del Berguedà.

A banda de la col·laboració de l’esmentada Barbara Zecchi, el llibre compta amb un capítol introductori amb articles de Júlia Costa, escriptora i historiadora; Irene Melé Ballesteros, Doctoranda al Programa d’Espanyol i Estudis Catalans de la Universitat de Massachusetts Amherst; de David Casals-Roma, cineasta i escriptor; d’Enric H. March, escriptor i historiador; de Jordi Puntas, periodista i escriptor; i de Miquel Badenas i Rico (1926-2006) historiador del Paral·lel.
 
Estructura del llibre

A banda de l’apartat introductori amb la participació dels col·laboradors esmentats, de l’annex documental i d’una extensa bibliografia que completa la biografia, el llibre està estructurat en cinc grans blocs:
  • Biografia de Joventut (Cercs. Naixement i infància (1882-1891); Berga. Matrimoni de la Montserrat i naixement de les filles (1892-1905); Barcelona. L’estanc del carrer de la Boqueria (1906-1911) i la Penya de l’estanc.
  • El teatre de vodevil a Barcelona: l’arribada del vodevil a Barcelona. Companyies estrangeres (1857-1907), El vodevil i la crisi del teatre català.
  • Les primeres experiències teatrals de l’Elena Jordi: L’Elena Jordi en la companyia de la Margarida Xirgu i l’Enric Giménez (1908-1910), Temporada 1908-1909, Temporada 1909-1910, Retorn de la Jordi al Teatre Nou del Paral·lel, en la companyia de Josep Santpere, Temporada 1914: Companyia Josep Santpere.
  • Companyia catalana de vodevil Elena Jordi: Temporada de tardor 1914, temporada tardor-hivern de 1915, Temporada 1916-1917, Any 1918. La construcció del Teatre Elena Jordi, i la realització de la pel·lícula Thais., Temporada 1919-1921: El retorn de la Jordi, temporades posteriors: 1921-1929.
  • Cinema: STUDIO FILMS (1916-1918). Les germanes Jordi i el cinema mut.

Sobre l’autor

Josep Cunill, nascut a Berga el 1957, és llicenciat en Filosofia i Lletres i professor de Filosofia a Barcelona. Les seves investigacions teatrals, en concret al teatre popular que es feia al Paral·lel, l'han convertit en un referent en l'estudi del teatre barceloní. Més enllà del llibre biogràfic d’Elena Jordi, és autor del llibre Gran Teatro Español (1892-1935). Història del primer teatre del Paral·lel, de la Fundació Imprimatur, editat per l’Ajuntament de Barcelona el 2011.

La presentació de l’ampliació ha tingut lloc a la plaça de Sant Pere de Berga, amb la presència del seu autor, Josep Cunill; Rosa Serra, presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà; i Jordi Puntas, Josep Noguera i Josep Maria Salat, també membres de l’Àmbit.