
La regidora Mari Àngels Sallés. Foto: Aida Morales.
La Fira de la Puríssima de Gironella ja ve d'antic. Fa anys era un espai d'intercanvi, una fira comercial que ultimava els darrers tractes comercials per preparar l'hivern, però des de fa 26 anys, aquesta va patir una important transformació, en què el blat de moro escairat hi va tenir un paper molt important. Aquest producte, que es va convertir en el Plat de la Pau, va donar la volta al món, i Gironella va anar esdevenint, amb els anys, un punt de referència i coneixement d'aquest aliment tan característic del Berguedà. Una fira, també, que cada any atrau milers de visitants a la vila, i que comença a donar la benvinguda a l'hivern, amb gastronomia, artesania i tradició popular. Ho explica la regidora de Fires, Mari Àngels Sallés.
Parlem de la Puríssim com una fira plena d'història i tradició. Però quina ha estat la seva evolució?
Podríem dir que fa 30 anys que hi ha la versió moderna, en la que es van implicar els comerciants. Abans era una fira més petita, més aviat senzilla, d'agricultors, verdures... Però com que l'Associació de Comerciants es pot dir que és una de les més dinàmiques i antigues de la comarca, va agafar les riendas, evidentment, sempre amb el suport econòmic de l'Ajuntament, i ara treballem colze a colze. Però els comerciants fan molta feina.
Però de fires de la Puríssima, en el seu origen, n'hi havia d'haver a més pobles. Què ho fa que a Gironella ha arrelat tant?
Per la tradició i, també pel blat de moro escairat. Tot això ens va donar un renom importantíssim perquè ara ja és la fira del blat de moro. Des de l'any en què es va treure el plat de la pau vam dir, per què no fem blat de moro? I s'ha de dir que el Miquel Márquez ens va ajudar molt a promocionar-ho.
Per tant, va ser gairebé casualitat el fet de vincular la fira amb el blat de moro?
Si si, i es va convertir en l'estrella de la fira.
El blat de moro escairat és un producte bastant típic, en conjunt, de tot el Berguedà. Què ho fa que Gironella s'hagi convertit en el referent?
Aquí a Gironella hi havia moltes famílies que en feien, i van decidir que ho potenciarien els comerciants. De fet, hi havia molts botiguers que ja en feien perquè Gironella ha estat un poble que sempre ha tingut moltes cansaladeries i tocineries. I la mateixa gent d'aquí ho va tirar endavant, tot i que després s'ha tornat a lo tradicional; formatges artesans i menjar de proximitat. Tot això ha ajudar a la fira.
Per tant, és un producte que des de l'Ajuntament teniu molt clar que voleu potenciar a nivell català.
Sí, sí, es clar. Nosaltres hem vist que molta gent i mitjans de comunicació venen per això, pel moment de repartir el blat de moro, i ho volem explotar. A més, la gent que ho prova els agrada.

Sí, vam veure que era molt maco i hem volgut continuar-ho, amb el que hem anomenat La Terra al Plat. L'Agència de Desenvolupament del Berguedà va encarregar un documental on el protagonista era el blat de moro, i el vam presentar el passat dijous. A més també vam programar un tast de productes del blat de moro.
Una de les coses que Gironella ha demostrat durant aquests últims 25 anys és que, amb el blat de moro, es poden fer una gran quantitat de plats inimaginables. A part, també hi ha molta gent que no sap d'on surt.
Sí, exacte. Jo l'he vist cuit i l'he vist cru, però no sabia el procés. I un dels objectius del documental és que això es pugui veure.
Entrant en la Fira que se celebrarà aquest dimarts, es podran trobar novetats?
Sí, el canvi de lloc d'algunes activitats. A l'Església Vella, on durant molts anys s'ha pogut veure el concurs de pessebres, hi haurà l'Espai Cuina. Aquest serà una demostració culinària de productes de la terra, de temporada i de proximitat. Es faran elaboracions amb productes d'aquí, típics del Berguedà, amb versions antigues i modernes. També hi haurà una mica d'exposició de llegums i cereals del Berguedà, cedits per Cal Pauet, que fan productes que s'estaven perdent.
I llavors, els pessebres on quedaran?
Els traslladarem a un lloc més petit, a la Casa Arxiu. És un lloc més petitó i molt més acollidor perquè tot és de pedra i quedarà més recollit. L'Església Vella era molt gran.
I de la Fira en sí, què en podem esperar?
Aquest any hem recuperat l'arbre de Nadal, que està al mig de la plaça de l'Ajuntament. I llavors també el fet de tenir l'ascensor. La plaça de l'Ajuntament quedarpa més petita, i haurem d'ampliar la fira cap al pas de l'Almorratxa i la plaça de l'Església.
Allà abans hi havia els gegants.
Exacte, fins a la plaça de l'Església els gegants no pujaran aquest any, però sí que faran una ruta molt àmplia per tot Gironella. A més, el comerç estarà obert el dia de la fira, i molta gent pujarà a dalt i llavors baixarà a baix. En total... venen unes 15 colles, i al final faran una gran ballada a la plaça de l'Estació. El que passava és que a ells els agradava pujar, però els hi faltava espai, i ara podrem encabir les parades i els artesans d'ofici, que en vindran 10 o 12 i que estaran tot pujant pel Pont Vell en alguns d'aquests raconets tan macos del casc antic.
S'espera que vingui una gran quantitat de gent?
És molt complicat dir quanta perquè això no és una plaça. La gent es mou i és difícil calcular, però si el temps acompanya, jo calculo que molta gent.
I per acabar, l'Ajuntament ha convidat alguna personalitat política o reconeguda? L'any passat va venir el conseller Ferran Mascarell.
Com que estan tots en funcions i tenen prou problemes amb els pactes, això no, en un principi. Però pot ser que algú ens sorprengui a última hora.

La regidora de Fires de Gironella, Mari Àngels Sallés. Foto: Aida Morales.