El SonaB esdevé multidisciplinari: la música es combina amb cinema, pintura, dansa i poesia

Les actuacions programades es duran a terme en espais emblemàtics de la ciutat, cada dijous del 27 de juny al 25 de juliol

El concert de Cesk Freixas, durant el SonaB del 2023, a la plaça de la Pietat
El concert de Cesk Freixas, durant el SonaB del 2023, a la plaça de la Pietat | Ajuntament de Berga
Redacció
26 de juny del 2024
Actualitzat a les 8:32h

El SonaB, el festival musical dels vespres d’estiu de Berga, ha organitzat una agenda en la seva 8a edició que uneix la música amb altres disciplines artístiques. Les notes i melodies es lligaran amb el cinema, la pintura, la poesia o la dansa arreu de cinc espais emblemàtics de la ciutat cada dijous, entre el 27 de juny i el 25 de juliol, a les 21.30 hores. Tots els concerts són gratuïts i estan organitzats per l'Ajuntament de Berga, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L'arrencada del cicle serà aquest dijous amb Ferran Aran, que presentarà El somriure de Buster Keaton. L'espectacle consisteix en la projecció de tres curtmetratges amb la interpretació, amb piano i en directe, de la música creada especialment per a aquest projecte. Serà l'ocasió perfecta per gaudir de l’essència del cinema mut i en blanc i negre, a través dels curtmetratges: Cops (La Mudança) (1922), La casa elèctrica (1922) i L’espantaocells (1920). Es tracta, doncs, d'un homenatge a Buster Keaton. Aquest concert tindrà lloc al carrer Harmonia.

Viatjazz a Nova Orleans serà la segona proposta del SonaB. Esdevindrà un trasllat musical explosiu i animat a la ciutat més gran de l’estat de Louisiana (Estats Units), on el conjunt de manifestacions de la música negra, en contacte amb la tradició popular musical blanca, van propiciar el naixement del jazz, amb una variant particular d'aquesta població anomenat Dixieland. A la vegada, la representació també és una experiència pictòrica mitjançant el graffiti. La companyia Roger Canals i Werens (Ramón Puig) d’Impaktes Visuals (grafit) protagonitzaran aquest espectacle que es farà el 4 de juliol, a la plaça de la Pietat.

Heura Gaya (veu i percussions), Marçal Ramon (acordió diatònic) i Ivó Jordà (gralla) posaran sobre l'escenari de la plaça Sant Pere els textos dels poetes i poetesses Meritxell Cucurella, Josep Pedrals, Amat Baró, Anna Gual, Jordi Lara i Raquel Santanera amb la proposta Re·Romanç. L'actuació parteix de l’obra etnomusicològica i de recerca del músic Felip Pedrell, un autor de gran reconeixement pel seu llegat musical com a compositor més proper al món de la clàssica i per la seva tasca musicològica de recopilació de tonades tradicionals. Serà l'11 de juliol.

La plaça de Santa Magdalena acollirà la quarta proposta del SonaB el 18 de juliol, protagonitzada per Gemma Abrié i Bianca Nguema. Presentaran la performance Blues in the dark, on la música expressa el color i la pintura canta l’emoció de la veu i el contrabaix. Abrié, la polifacètica cantant barcelonina, s’atreveix amb un espectacle en format solo mentre que, en paral·lel, la pintora tianenca, Bianca Batlle Nguema, delectarà el públic amb les seves pinzellades que, en el gruix de la seva obra, s'han focalitzat en la figura de la dona afrodescendent

Pere Méndez, Víctor Serra, Robert Seara i Daniel Miguel integren el quartet de saxos Kebyart, un terme balinès que significa “esclatar de sobte” o “obrir-se de cop”. La formació va néixer a Barcelona l’any 2014 i és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, que en el cas de l'actuació a Berga, es complementarà amb improvisació de moviment corporal d’Estel Díaz Pereiro en una de les peces. Aquesta serà la cloenda del cicle musical de la capital berguedana, el 25 de juliol, al Claustre del Convent de Sant Francesc.