
Els últims moments de la vida de l'Emília s'han pogut veure aquest dissabte al film Ànima, que s'ha preestrenat a la sala d'actes del Museu de la Colònia Vidal, de Puig-reig. Aquesta pel·lícula, en què hi ha participat l'actriu berguedana Alba López com a una de les protagonistes, recorre la vida de l'Emília i mostra com, a vegades, la tria que es fa de les ànimes que acompanyen, no és la correcta.
“És una peli duríssima. Molt dura. Contrastada amb molta tendresa i de reclamació social”, ha explicat el seu director, Joan Frank Charansonnet, basada en la història real de la indigent Maria del Rosario Endinal, que el 2005 va ser cremada viva per un grup de tres joves a un caixer de Barcelona. Malgrat això, el director no ha volgut seguir al peu de la lletra la història d'aquesta dona, sinó que n'ha agafat el punt i final i n'ha ficcionat la vida. Segons ha remarcat, el film ha buscat fer una reclamació a la societat, transmetre el risc d'exclusió en un moment de crísi social i de valors.
Le pel·lícula té tres parts, segons Charansonnet. La més espiritual, on es mostra la importància de la figura del pare per a l'Emília; la principal, de recreació històrica, i la policíaca. Durant aquestes tres parts, la protagonista es veu en tres moments vitals diferents, èpoques que representen Juna Charansonnet (quan l'Emília és petita), Alba López (en el seu moment d'esplendor i inicis de la decadència) i Montse Ribadellas (quan viu l'estat d'indigència després de la sotregada emocional).

“La interpretació de l'Emília és molt trencadora. Compleix el somni de qualsevol actriu. És passió en estat pur”, ha declarat la berguedana. En aquest punt, ha remarcat la dificultat de representar tres persones un mateix personatge tan complex, tot i que ha afirmat que “la compenetració va ser molt gran”. En aquest aspecte, Ribadellas ha considerat que “la dificultat de fer el personatge ha estat trobar el punt” en cada cas: innocència, èxtasi, emoció, enamorament, por, decadència i tendresa.
Cinema d'autor amb un pressupost molt baix
El llargmetratge s'ha produït sense cap tipus de subvenció, de manera totalment cooperativa i independent entre un grup d'actors i tècnics professionals del Laboratori dels actors de cine de Joan Frank Charansonnet. A més, ha estat bàsicament rodat en català -en un 80%- i amb un pressupost molt baix.
Segons ha explicat el director, en aquesta pel·lícula s'hi han invertit uns 15.000 euros, uns diners aportats pel mateix Laboratori i pels més de 250 mecenes que, “amb el seu granet de sorra, han ajudat a fer possible la postproducció”. Gràcies a això, ha sortit un film humil pel que fa a la tècnica, però de gran valor i impacte social: “Si hi ha una història forta i uns actors creïbles, la tècnica passa a segon terme”.
En aquest aspecte, i sense encara haver-se estrenat, ÀnimA ja ha guanyat un premi internacional al Festival de Cinema de Girona, on va ser la pel·lícula més vista i va obtenir el guardó a la Millor Banda Sonora.
Apropar el cinema d'autor
La preestrena a Cal Vidal és una de les més de 10 que l'equip d'ÀnimA està fent per tot Catalunya fins a principis d'octubre, quan s'estrenarà a Barcelona, Madrid, Perú i l'Argentina. L'objectiu d'això, segons el director, és “apropar el cinema independent i d'autor” i difondre els valors que aquesta pel·lícula transmet.
“No som actors. Som treballadors de l'art i ens hem d'ajuntar amb el públic”, ha afirmat. Pel que fa a López, ha reconegut que presentar el seu esforç al Berguedà “és una experiència meravellosa” i espera poder preestrenar-la també a Gironella.
Montse Ribadellas, Joan Frank Charansonnet i Alba López Foto: Aida Morales
