En aquest cas, la declaració s'ha donat a la plaça de l'Espà i al Mirador de Gresolet, malgrat que tot el terme municipal disposa d'una qualitat entre bona i excel·lent per mirar el cel, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. Saldes, que té els seus nuclis de població entre muntanyes de més de 2.300 metres, se situa entre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l'Espai d'Interès Natural Serra d'Ensija-Rasos de Peguera. Les seves singulars característiques i el pla d'actuacions de millora d'enllumenat que ha portat a terme l'ajuntament, han estat elements clau per a aquesta consideració.
Aquest Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica inclou una sèrie d'accions que promouen la valorització d'aquest recurs ambiental, mitjançant xerrades de personal especialitzat, activitats encaminades a promoure el coneixement del medi natural nocturn, com observacions astronòmiques, excursions nocturnes o turisme rural, i l'habilitació de la senyalització i facilitació d'accés als espais declarats.

Un dels punts declarats Cel Nocturn de Qualitat a Saldes Foto: Territori i Sostenibilitat
A més, des del punt de vista turístic, aquestes accions permeten diversificar l'oferta del municipi, i orientar-la cap a un públic familiar, interessat en els valors ambientals, culturals i paisatgístics.
Millora de l'enllumenat
La millora de l'enllumenat a Saldes s'aplicarà a través de la tecnologia LED, més sostenible amb l'entorn i de llum groguenca. Aquest tipus d'il·luminació és més apropiat per reduir la contaminació lumínica, i és especialment important que s’instal·li a l’entorn de les zones d’interès natural. Les accions permetran reduir la despesa energètica de l’enllumenat municipal en un 78%, eliminar el 75% de llums contaminants, i disminuir en més d’un 80% la llum emesa cap al cel.
Actualment un terç de la població mundial no pot veure la Via Làctia. En els països occidentals, un 80% de la població dels Estats Units i un 60% dels ciutadans europeus pràcticament no poden veure les estrelles i estan en un entorn contaminat lumínicament a la nit, segons ha informat el Departament de Territori. Aquest problema ambiental afecta no només a la visió dels estels, sinó també a la majoria d’ecosistemes naturals, on hi ha éssers vius d’activitat nocturna.