La resolució del concurs impugnat pel nou model de gestió de residus dona la raó al Consell Comarcal

L'equip de govern revisarà els números aprovats al febrer per tal de rellançar la licitació, amb l'objectiu que el nou sistema sigui una realitat durant el 2024

22 de novembre de 2023, 15:35
Actualitzat: 15:35h
Imatge d'arxiu dels cubells del porta a porta
Imatge d'arxiu dels cubells del porta a porta | Consell Comarcal del Berguedà
La resolució del concurs per al nou model de la gestió de residus al Berguedà, impugnat després de la seva aprovació en la sessió plenària del darrer mes de febrer, ha donat la raó al Consell Comarcal. El dictamen prové del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), ens dependent de la Generalitat de Catalunya, que el va fer arribar fa dues setmanes al Consell. Així ho ha explicat a Nació Berguedà el conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer, que ha avançat que l'equip de govern engegarà novament la maquinària per licitar el nou servei durant el 2024.

"La resolució dona la raó al Consell Comarcal en el més important, i només corregeix algun petit aspecte que no afecta pròpiament el concurs", declara el conseller, que confirma que la part impugnant hauria de recórrer a la via judicial si vol prosseguir. Vista la situació, des de l'equip de govern donen per tancat el capítol i s'emplacen a treballar per recuperar la licitació, a partir del primer trimestre de l'any vinent. El primer pas serà actualitzar el plec de bases: "Ha passat vora un any, així que hem de tornar a mirar els números que es van fer", assenyala Calderer.

I què inclou el nou contracte? El projecte aprovat a inicis d'aquest 2023 contemplava fer un avenç en la gestió dels residus als 19 municipis berguedans on no s'ha implantat el porta a porta, retirant els contenidors actuals i instal·lant-ne d'intel·ligents. Es tracta de bujols que només s'obren a través d'una targeta o dispositiu similar que acrediti la identitat de l'usuari com a resident del municipi en qüestió. "Fer el porta a porta com als altres 12 municipis no és viable, així que l'alternativa és a través d'aquests contenidors intel·ligents, els quals s'ha d'acabar de determinar com els farem funcionar", incideix el conseller de Residus, que confia que aquesta opció "serà la manera de posar-ho fàcil".

El nou servei de recollida de residus amb contenidors tancats s'aplicarà als municipis de Borredà, Capolat, Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, l'Espunyola, Fígols, Gisclareny, Gósol, Montclar, Montmajor, La Nou de Berguedà, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Vallcebre i Viver i Serrateix. Segons les previsions de Calderer, si el concurs es pot aprovar i publicar el primer trimestre del 2024, i tenint en compte el temps d'exposició pública, l'adjudicació definitiva i el termini de sis mesos perquè l'empresa faci les adquisicions corresponents (camions, contenidors i recursos humans), la posada en marxa del nou model de recollida pot allargar-se pràcticament tot l'any vinent.


Incís en la neteja dels abocaments indeguts

El contracte del nou model de recollida no serà l'únic que comenci a caminar a inicis del 2024, ja que el Consell Comarcal també té sobre la taula un segon contracte pendent de licitar, el qual inclou la resta de serveis adscrits a la gestió dels residus. "Quan el ciutadà paga la taxa, aquesta inclou tot un seguit de serveis més enllà de la recollida a la porta de casa de cada fracció pròpiament", recorda Calderer, fent referència als serveis de recollida de voluminosos a domicili, la deixalleria i la deixalleria mòbil, o la recollida d'oli. Així, per tal de millorar certs aspectes dels residus inclosos en la gestió per part de la deixalleria, l'ens comarcal licitarà el servei en paral·lel al de la recollida porta a porta i contenidors intel·ligents.

"Els darrers anys, hem après moltes coses i hem de polir els errors observats", comparteix el conseller que, en primer lloc, fa referència a la introducció d'un nou servei de recollida de roba a través d'aquest contracte. Així mateix, altres avenços que vol introduir aquesta licitació tenen a veure amb el funcionament de la deixalleria, per exemple, "ampliant horaris i que funcioni matí i tarda", i també, incrementant les rutes de recollida de voluminosos a casa.

Però, especialment, l'equip de govern vol incidir en la neteja de les illetes d'emergència de les poblacions on hi ha vigent el porta a porta, així com altres punts on s'hagin detectat amb abocaments indeguts habitualment. "Hi haurà d'haver una brigada que cada dia faci el repàs de les illetes i les deixi el màxim de netes", avança Calderer, que insisteix que "la intenció és fer una neteja diària". Ara bé, refermant les paraules del president, Ramon Caballé, en el marc del Consell d'Alcaldies que va aprovar la nova taxa de residus, el titular de Residus ha emfatitzat que "això no treu que haurem de perseguir la gent que fa aquests abocaments". 

"Hi ha gent que li costa viure amb les normes que ens imposem com a societat, i això fa que, per molt que els hi expliquis, sembla que no vagi amb ells", reconeix Calderer, que confirma que s'estan fent els passos per "començar a sancionar". A tall d'exemple, el conseller explica que "a Berga, ja s'han reprès les reunions de coordinació, i volem incidir molt en treballar conjuntament Ajuntament i Consell per buscar els focus conflictius de la ciutat per tenir-los endreçats", i posteriorment, "amb el suport de la Policia Local i més hores de dedicació dels tècnics del servei, castigar aquests comportaments". Així mateix, l'equip de govern de l'ens comarcal també reforçarà la comunicació i pedagogia al voltant del servei, per tal que la ciutadania conegui bé el servei.