L'ICS Catalunya Central consolida el Grup de Recerca de Salut en Àmbit Rural

El Grup es va crear l'any 2017 i compta majoritàriament amb dones investigadores, liderades per la doctora en infermeria Glòria Saüch Valmaña

Redacció
08 de març de 2023, 11:30
Actualitzat: 11:39h
Una de les trobades del Grup de Recerca de Salut en Àmbit Rural de l'ICS Catalunya Central
Una de les trobades del Grup de Recerca de Salut en Àmbit Rural de l'ICS Catalunya Central | ICS Catalunya Central
L'Agència de Gestions d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha reconegut la trajectòria del Grup de Recerca de Promoció de la Salut en Àmbit Rural (PROSAARU), de l'ICS Catalunya Central, que es va posar en marxa el 2017 com a grup emergent i que, ara, ha estat acreditat com a grup consolidat. L'organisme de la Generalitat ha valorat la trajectòria investigadora que ha dut a terme en aquest temps i la perspectiva de gènere del Grup, format majoritàriament per dones investigadores: 16 dels 19 membres són dones i qui el lidera és la doctora en infermeria Glòria Saüch Valmaña.

L'objectiu del Grup PROSAARU és estudiar les característiques i singularitats que poden tenir els entorns rurals a l'hora de promocionar la salut i donar assistència sanitària. Una de les seves línies estratègiques de treball és la salut digital i les eines tecnològiques que es poden aplicar en l'àmbit rural per millorar la pràctica dels professionals i l'atenció al pacient. En aquest sentit, el Grup ha dut a terme projectes de recerca vinculats a la telemedicina i a la intel·ligència artificial aplicada a pacients de Covid persistent. Altres estudis destacats, impulsats per aquest Grup, han consistit a avaluar la relació entre exercici físic i fibromiàlgia, el projecte de Xat jove (una plataforma de consulta sobre la salut en adolescents de l'Anoia), l'impacte de la pandèmia en l'accés al servei públic de salut Covid i, també, en pacients que l'han passada.

Saüch explica que "volem ser un grup de referència de salut digital als entorns rurals i consolidar la nostra investigació per poder valorar l'impacte que genera la utilització d'eines o solucions de salut digital en els entorns rurals, així com captar talent jove". Així mateix, també ha compartit que "busquem millorar la salut dels pacients i ajudar els professionals d'Atenció Primària en les tasques que realitzen en el seu dia a dia". Un eix important de la investigació del PROSSARU és sobre elsdeterminants socials i els estils de vida, i com afecten la salut de les persones i l'ús del sistema sanitari.